W naszym mieście, jak grzyby po deszczu wyrastają kolejne tureckie punkty, gdzie poza kebabem i innymi mięsnymi tworami, można nabyć falafel zawinięty w „szmatę” (czyt. pszenny placek). Zajrzałem z nieskrywaną ciekawością, do dwóch „lokali” gdzie serwują te magiczne kuleczki, by znaleźć wyjście awaryjne, w chwilach gdy czas zapieprza szybciej niż światło latarki. Skłamałbym, gdybym powiedział, że mi nie smakowało. Powiem więcej…przez kilka dni byłem wręcz oczarowany i gdy przemieszczałem się w okolicy, zerkałem lubieżnie na okienko z którego kilka dni wcześniej odbierałem falafel.
Choć świadomość żywieniowa i znajomość produktów jest coraz większa, niejednokrotnie, gdy pada słowo ciecierzyca, rozmówca patrzy na mnie podejrzliwie i próbuje wybadać, czy przypadkiem mu nie ubliżam. Nie jestem zaskoczony takim podejściem, gdyż sam, kilka lat nie wiedziałem o istnieniu tego strąka i podejrzewam, że moja reakcja byłaby podobna. Chcąc zminimalizować wytrzeszcz oczu w trakcie czytania przepisu, postanowiłem złożyć ukłon powszechnie znanym składnikom i przybiłem piątkę z grochem. Czy było smacznie ??? Tak pysznie z falafelem, jeszcze nigdy nie było.
- 250 g grochu łuskanego,
- 2 małe cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego,
- szczypta cynamonu,
- szczypta chilli,
- szczypta mielonej kolendry,
- pieprz, sól,
- olej do smażenia.
- Groch wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Odstawiamy na minimum 12 godzin.
- Po odcedzeniu grochu, wrzucamy go do malaksera, po czym miksujemy z pozostałymi składnikami.
- Z powstałej masy, formujemy małe kotleciki (nieco większe, niż orzech włoski).
- Smażymy na głębokim oleju, a po wyciągnięciu odkładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podajemy z sosem koperkowym/czosnkowym, lub jaki sobie wymarzymy. Wszystko można zaserwować w placku tortilla z dodatkiem warzyw.
Najlepszą nagrodą dla mnie za ten falafel, były „ochy” i „achy”, które słyszałem w trakcie spożywania przez gości i domowników. To był jeden z tych momentów, o których wspominałem wczoraj. Ciesząc się jak głupek, wyglądałem na ubranego w obłęd. Życzę wszystkim miłego dnia, oraz smacznego.
Nie jadłam ich nigdy ,a ciecierzycę uwielbiam.Prezentują się pysznie.Zrobię.
A czy można jakoś pominąć to smażenie na głębokim oleju i np upiec w piekarniku???
Ten komentarz został usunięty przez autora.
ten groch jest surowy? czy to nie jest za ciężkie dla wątroby? a może to jest groch w połówkach?
No właśnie, można?
W piekarniku też można, ja robiłam i pieczone i smażone, ale z ciecierzycy. Mam jednak mały problem, są trochę za suche….a nie piekę/ smażę ich zbyt długo…
A w piekarniku na jaką temp i ile minut mniej więcej robić?? A czy wiadomo jaka jest kaloryczność takich na oleju??
A wyjdzie z ugotowanej fasoli ? Bo mój blender nie podoła surowej ;/
Mistrzostwo!
(ale to już norma u Ciebie) 🙂
these substances assist growth the blood drift within the penile area and as a consequence length and girth of the penis receives enlarged. Their libido and starvation for sex understand no.For more ==== >>>>>> http://testoupmaxfacts.com/penetrex-male-enhancement/
Najlepsze jakie jadłam. Super przepis!
Potwierdzam – super przepis rewelacja!!!najłatwiejszy sposób na najpyszniejsze falafele.