Minął kolejny, już jedenasty miesiąc od kiedy pożegnałem się z mięsem i produktami pochodzenia zwierzęcego. Pamiętam początki, gdy postanowiłem przeprowadzić eksperyment i sprawdzić jak będzie zachowywał się mój organizm po odstawieniu mięsa. Moje poczynania przypominały, podróż bez mapy, nawigacji, opierały się tylko na tym co samemu udało mi się ustalić w ramach poszukiwań. Zdarzało mi się też uczestniczyć w dyskusjach na wege forach, ale szybko się przekonałem o tym, że wielu ludzi którzy stali się wegetarianami, wraz ze zmianą sposobu żywienia przyjęli też skrajny fanatyzm. Niejednokrotnie sam podejmowałem próby łączenia różnych składników, w ramach poszukiwania nowych smaków i to chyba było najlepszym posunięciem. Dla ludzi, którzy nie mają czasu na takie poszukiwania, lub nie mają natury odkrywcy, chciałbym przygotować coś w stylu krótkiej ściągi. Tak jak każde nowe urządzenie należy skonfigurować, tak też naszą kuchnię powinniśmy przygotować do zmian, wprowadzając do niej nowe dane w postaci niezbędnych przypraw i produktów. Poniższy tekst nie będzie niczym innym, jak zbiorem moich obserwacji, doświadczeń, które było mi dane nabyć w przeciągu 11 miesięcy.
Przygodę z gotowaniem powinniśmy rozpocząć od zaopatrzenia naszej szafki z przyprawami. Wielu z nas swoje zasoby ogranicza do soli, pieprzu oraz papryki, bardziej rozbudowane zestawy zawierają również, oregano i bazylię, które pojawiły się wraz z pizzeriami. Spotkałem się z opiniami, że jedzenie warzyw kojarzy się z mdłym smakiem, lub jego brakiem. Istota niesamowitego smaku leży we właściwym doborze przypraw. Poniżej wymienię kilka ziół iprzypraw, które warto mieć w swojej kuchni, oraz przykładowe potrawy do których możemy ich użyć.
- ANYŻ – ciasto kawowe, słodkie chleby, kompoty owocowe;
- BAZYLIA – dania z pomidorami, groszek, zupy fasolowe, szpinak, sałata, sos do spaghetti, suflety i omlety;
- CHILLI – czekolada, warzywa, ostre sosy, curry, chilli sin carne;
- CYNAMON – bułeczki, muffiny, ciasteczka, ciasta, tapioka, puddingi czekoladowe, czekolada, kawa, słodkie ziemniaki, dynia, sosy piwne;
- CZOSNEK – sałatki, sosy pomidorowe, sosy sałatkowe, marynaty, grillowane warzywa;
- ESTRAGON – omlety, brokuły, szparagi,sałatki, zupa pomidorowa, kapusta, kalafior;
- GORCZYCA – zazwyczaj do kiszenia kapusty oraz ogórków;
- GAŁKA MUSZKATOŁOWA – donaty, puddingi, bita śmietana, lody, pieczone banany, ciasto dyniowe, pieczone jabłka, szarlotka, szpinak, pasztety warzywne, zupy krem;
- GOŹDZIKI – marynowane owoce, buraczki, ciasto jabłkowe, ciasto dyniowe, kompot z dyni, zupa krem z pomidorów, zupa krem z groszku, gorąca herbata, grzane wino i piwo;
- IMBIR – ciasta, pierniki, herbatniki, kisiele, budynie, zupa fasolowa, zupa ziemniaczana, pasztety warzywne, kompoty, likiery, marynaty z dyni i ogórków, gorąca herbata;
- JAŁOWIEC – kiszonki, marynaty, kapusta, potrawy grillowane;
- KOZIERADKA – makarony, zalewy do marynat, pieczywa, ( młode kiełki oraz liście są jadane jako warzywa ) ;
- KARDAMON – puddingi, ciasta, kawa, likiery;
- KMINEK – chleb, kapusta, ziemniaki; rośliny strączkowe;
- KOLENDRA – zupy z warzyw strączkowych, sałaty;
- KOPEREK – pieczone i gotowane ziemniaki, twarożki, ogórki, młoda kapusta, sałatki ziemniaczane;
- KURKUMA – pikle, marynaty, dressingi do sałat, makarony, ryż;
- LIŚCIE LAUROWE – buraczki, gotowana marchewka, zupy warzywne;
- MAJERANEK – biały barszcz, żurek, potrawy z grzybów;
- MIĘTA – sałatki owocowe, galaretki, lody, kapusta, sosy;
- OREGANO – pizza, sosy, szpinak, sos warzywny;
- PAPRYKA – pizza, sosy, przysmaki ( włsokie, hiszpańskie, meksykańskie, węgierskie );
- PIEPRZ – pasuje do wszystkich potraw;
- PIETRUSZKA – zupy, sałatki, omlety, sosy;
- ROZMARYN – pieczone ziemniaki, zielony groszek;
- SZAFRAN – ryż, bułeczki, ciasto marchewkowe;
- SZAŁWIA – groszek, pomidory, francuskie dressingi;
- TYMIANEK – świeże pomidory, zupy warzywne, krokiety, karczochy, grzyby, ziemniaki, cebula, sosy pomidorowe;
- ZIELE ANGIELSKIE – zupy i sosy, marynaty, kiszonki, słodkie likiery i kompoty.
Żeby wpis nie przybierał rozmiaru pasa startowego, inne produkty przedstawię w późniejszym terminie. Mam nadzieję, że choć w małym stopniu przybliżyłem wam temat podkręcaczy smaków i życie w kuchni stanie się łatwiejsze. Pamiętajcie, że to wydatek jednorazowy, opakowanie ziół lub przypraw wystarcza zazwyczaj na trochę dłużej niż jeden dzień, dlatego nie przerażajcie się długością listy 🙂 / opracowano na podstawie wikipedia.org /