Prezentowałem już makaron wymieszany z awokado, czosnkiem i sokiem z cytryny, ale dziś postanowiłem rozbudować pierwotną wersję i poddać ją lekkiemu tuningowi. Dołożyłem kilka składników, za sprawą których potrawa stanie się bardziej wyrazista.W sprawie awokado nie było jeszcze żadnych popisówek, więc odrobinę napiszę o tym zielonym skarbie.
- awokado jest bogate w łatwo przyswajalny tłuszcz, dlatego nazywa się je często maślanym owocem;
- zawiera białko, błonnik i beta-karoten, witaminę C, E i z grupy B, a także potas, magnez, wapń i fosfor;
- awokado to doskonały środek wzmacniający serce;
- obniża poziom trójglicerydów oraz „zły cholesterol”, jednocześnie podwyższając „dobry”;
- zapewnia prawidłowy rytm serca, reguluje ciśnienie tętnicze krwi, re-dukuje poziom insuliny we krwi;
- prawie w ogóle nie zawiera cukru.
SKŁADNIKI :
- 1 szt. dojrzałego awokado ;
- 400 g makaronu ( dajemy ulubiony lub taki, którym dysponujemy )
- sok z połowy cytryny;
- 2 ząbki czosnku;
- 1/2 cebuli;
- 1/2 papryczki chilli;
- pieprz, sól;
- 2 łtyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki kaparów;
- łyżka czarnuszki;
- Gotujemy ulubiony makaron.
- Drobno siekamy czosnek, chilli i cebule, smażymy na rozgrzanej oliwie przez kilka minut.
- Obieramy awokado, wciskamy sok i przyprawy..dusimy widelcem.
- Dodajemy do awokado cebule, chilli i czosnek.
- Mieszamy z makaronem.
- Posypujemy kaparami i czarnuszką.
Danie może nie jest jakimś noworocznym fajerwerkiem, ani odkryciem kulinarnym. Idealnie pasuje na szybki poniedziałkowy obiad i zadowoli niejednego głodomora. Smacznego 🙂