Zapewne większość z nas zauważyła, że z wielkim rozpędem ruszyła maszyna, znana na mieście jako okres jesienno – zimowy. Wychodzisz do pracy – ciemno, wracasz z pracy a tu ramię w ramię, przechadza się z Tobą ten sam mrok. Zmęczenie przeplata się z powoli ogarniającą depresją biegacza, co doprowadza do niższej aktywności, nawet w kuchni. Jednak, nie jest tak źle jak mogłoby się wydawać i nie wyprułem się jeszcze z całej energii. Wczoraj zamiast obiadu ( czasem można sobie pozwolić na takie odpuszczenie) przygotowałem babeczki, których nadzieniem stały się warzywa, których skrawki zalegały w lodówce.
SKŁADNIKI :
- 200 g mąki pszennej;
- 100 g mąki orkiszowej;
- 400 ml mleka roślinnego;
- 120 ml oliwy z oliwek;
- 2 łyżki musztardy;
- sól i pieprz ( zawsze razem );
- 1 łyżeczka słodkiej papryki;
- 1/2 łyżeczki czosnku staropolskiego;
- 1 łyżeczka oregano;
- 2 ząbki czosnku;
- 4 łyżeczki siemienia lnianego;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- kawałki kalafiora i brokuła.
- W misce mieszamy wszystkie suche składniki.
- Dodajemy musztardę, czosnek, mleko i oliwę – mieszamy.
- Powstałą masę nakładamy do foremek i zanurzamy w nich kawałki brokuła i kalafiora.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 25 minut.
W ten oto sposób udało mi się nie umrzeć z głodu i uzyskać zadowolenie z tego co udało mi się stworzyć. Nie jest to co prawda radość porównywalna z euforią po bieganiu, ale zawsze jest to jakiś radosny zamiennik. Okres odpoczynku powoli dobiega końca, będzie więc można za chwilę odrobinę potruchtać. Podejrzewam, że wraz z aktywnością fizyczną przyjdą nowe pomysły na szybkie jedzenie.
A co to czosnek staropolski ?
Czosnek Staropolski to przyprawa. W skład Czosnku Staropolskiego wchodzą typowe dla kuchni polskiej przyprawy, m.in. czosnek, majeranek, kminek, szczypiorek, koperek.
dzięki za odpowiedź i sorki za to, że traciłeś czas na odpowiedź – wystarczyłby papa google. Dziwne, że nie kojarzę, żeby mi w oczy wpadła w markecie ta mieszanka. A, dziś delektowałem się Ananasem z ładunkiem – pycha…:)