Przed pójściem spać, przypomniało mi się, że nie wstawiłem przepisu na przekąskę, która od południa świeci na „fejsbukowej” stronie. Z racji tego że jutro czeka mnie 50 kilometrowa wycieczka biegowa, nie będę się skupiał na rozpisywaniu lecz na szybkim treściwym przekazaniu receptury. Prezentowany smakołyk to roladki bakłażanowe.
SKŁADNIKI :
- bakłażany – 2 szt;
- pomidory suszone, w zalewie – kilka sztuk
FARSZ:
- 1/2 kostki wędzonego tofu;
- garść orzechów włoskich;
- garść słonecznika ;
- pestki dyni;
- łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
WEGAŃSKI PARMEZAN :
- szklanka łuskanych migdałów;
- 3 łyżeczki płatków drożdżowych;
- szczypta soli morskiej;
- szczypta chili;
WYKON:
- Bakłażany kroimy wzdłuż na 0,5 centymetrowe paski, posypujemy solą i odstawiamy by puściły wodę 😉
- Wszystkie składniki farszu wrzucamy do blendera i miksujemy ;
- Składniki parmezanu wrzucamy do blendera i czynimy jak z farszem;
- Na patelni grillowej smażymy bakłażany;
- Plastry bakłażana smarujemy farszem, przecinamy na pół układamy pokrojone suszone pomidory, zawijamy w roladki.
- Roladkę obsypujemy parmezanem.
SMACZNEGO ! DOBRANOC !!!