Jak zwykle po bieganiu, starałem się przyrządzić coś na szybko, danie które będzie smaczne i będę mógł je ładnie podać, gdyż jak wiadomo najpierw karmimy oko.Boczniak, bo nim dziś będzie mowa, niejednokrotnie już gościł na moim stole, ale w połączeniu z makaronem i świeżym szpinakiem nie miał jeszcze okazji. Po krótkim bieganiu przystąpiłem do szybkich akcentów między garnkiem a patelnią, czego efektem finalnym był niżej zaprezentowany makaron z zielonym akcentem.
- 250 g boczniaków,
- 250 g makaronu,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 ml śmietanki sojowej,
- otarta skórka z całej cytryny,
- liście świeżego szpinaku,
- oliwa z oliwek,
- pieprz, sól.
- Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek.
- Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( ulubiony ) .
- Boczniaki kroimy wzdłuż blaszek w paski i wrzucamy do zeszklonej cebuli i smażymy przez około 10 minut.
- Dolewamy śmietanę i dusimy przez około 10 minut.
- Makaron mieszamy z boczniakami, doprawiamy pieprzem i solą, dodajemy skórkę cytrynową.
- Przed podaniem mieszamy ze świeżymi liśćmi szpinaku.
Danie jak można zauważyć, nie jest skomplikowane !!! Nadaje się by zaserwować je na obiad jak i na kolację ( przedstartową ). Powtarzał będę jak mantrę : Gotowanie i przyrządzanie wege posiłków nie jest skomplikowane !!! Wystarczy wrzucić kilka składników do garnka, odrobinę zieleniny i możemy się delektować świetnym, zdrowym smakiem.
( Zabiegi kosmetyczne podczas przygotowywania mięsa zajmują zdecydowanie więcej czasu – Kuchnia WEGE dla aktywnych, pracoholików i wszystkich tych, którzy nie mają na nic czasu ). oO ! Smacznego 🙂
Będzie dzisiaj na kolację 🙂
Dziękuję i pozdrawiam.