Nie samymi obiadami człowiek żyje, od czasu do czasu trzeba rozhulać piekarnik i przygotować jakąś przekąskę, która sprawdzi się jako dodatek do zieleniny spożywanej po treningu. Dziś zamierzam Wam zaprezentować najszybsze na świecie bułki drożdżowe z soczewicą, których przygotowanie jest banalnie proste, a smak ich powala na kolana.
CIASTO :
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g drożdży,
- 300 ml ciepłej wody,
- łyżka cukru brązowego.
- 1 łyżka soli.
- 1/2 szklanki oleju,
- 2 łyżki tymianku.
- Drożdże zalewamy wodą, mieszamy z cukrem i odstawiamy na chwilę ( 15 min. ), by „ruszyły”.
- Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą i tymiankiem.
- Mieszamy wszystkie składniki, formując ciasto i odstawiamy na 30 minut.
FARSZ :
- 1 szklanka soczewicy czerwonej, suchej ( ugotować zgodnie z instrukcją ),
- 1 słoik z pomidorami suszonymi w zalewie,
- 1 cebula,
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1 czosnek,
- 1 cm kawałek papryczki piri-piri,
- pieprz, sól.
- Cebulę, pomidory i czosnek kroimy, podsmażamy ( wykorzystałem zalewę z pomidorów).
- Mieszamy z ugotowaną soczewicą i doprawiamy.
PRZYGOTOWANIE:
- Ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm i wycinamy kwadraty 10×10 cm.
- Na środku układamy wcześniej przygotowany farsz i zakładamy boki wzdłuż, zamykając bułkę ( można też zwinąć w rulon)
- Bułki układamy na papierze do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 10 minut z termobiegiem + 7 minut termoobieg i opiekanie z góry.
Myślę, że zachwalanie tego produktu, jest zbędne. Tego należy spróbować, a żadne słowa nie są w stanie opisać wrażeń 🙂 Dzień dobry i smacznego 🙂
Na pewno są smaczne 🙂 Ciasto przypomina krucho-drożdzowe?
No to jutrzejszy dzień rezerwuję na bułeczki z soczewicą 🙂
Świetny przepis, świetny blog, powodzenia!
Mam na nie smaka 🙂 tylko czy faktycznie trzeba dać aż łyżkę soli?
Możesz oczywiście dać zdecydowanie mniej soli..:)
Dziękuję bardzo 🙂 Mam nadzieję, że bułeczki wyszły i smakowały 🙂
To ciasto jest bardzo "elastyczne" w wykorzystaniu 😉 Może być jako spód do pizzy, jako ciasto pierogowe, jako ciasto na bułeczki …kruchego nie przypomina na pewno , ale jest bardzo smaczne 😉
Właśnie się nimi zajadam, są BOSKIE! I nigdy wcześniej nie wykonałam tak delikatnego ciasta drożdżowego jak z Twojego przepisu. Teraz tylko mam jeden problem – co zrobić żeby nie zjeść wszystkich bułeczek na raz 😀
A co powiesz jakbym dała zamiast pszennej z ciecierzycy…? Myślisz że wyjdzie??