Z racji tego, że dojeżdżam do pracy 70 kilometrów ciężko jest czasem po powrocie do domu przygotować obiad, który będzie tylko obiadem. Żeby zbytnio nie obciążać żołądka w późnych godzinach popołudniowych, postanowiłem przygotować obiado – kolację, której głównym składnikiem są warzywa. Sugerując się spring rolls i klasycznymi gołąbkami przygotowałem słupki warzywne zawinięte w liście kapusty włoskiej.
SKŁADNIKI :
- średnia kapusta włoska;
- 2 marchewki;
- 2 pietruszki;
- 1 łodyga selera nacioweo;
- 1/2 średniego pora;
- papryka wędzona, sól, pieprz, papryka ostra;
- sok z połowy limonki;
- 1 łyżeczka cukru.
- Liście kapusty wkładamy do osłodzonego wrzątku na ok. 2min by stały się bardziej elastyczne, Ścinamy grubszą, łykowatą część.
- Pozostałe warzywa, kroimy w słupki, skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy przyprawami.
- Układamy warzywa w dolnej czesci liscia, krawędzie skłaamy do środka i zwijamy, tworząc rolkę.
- Gotujemy na parze przez około 20 minut.
Tak przygotowane rolki, zaserwowałem z sosem bazyliowym, ktory wykonałęm wykorzystując jogurt sojowy. Wykonanie takiego sosu, wymaga ingerencji mojego sojusznika, czyli blendera i kilku składników, które wymieniam poniżej:
- 200 ml jogurtu sjowego;
- liście bazylii z całego krzaczka doniczkowego 😉
- pieprz, sól;
- płatki dorżdżowe;
- 1 duży ząbek czosnku;
- sok z połowy limonki.
Wszystko wrzucamy do blendera i sprawnym ruchem zamieniamy w przepyszny sos 🙂 Smacznego 🙂