Miał dziś w zamyśle zaserwować Kierowniczce ZK, bruschettę ze smażonym tofu, ale spontanicznie i z grubej rury przypomniano mi, że jakiś czas temu obiecałem zrobić pancakes. Jeśli się zdeklarowałem, nie było odwrotu, trzeba było się wybrać na uzupełnienie potrzebnych zakupów do sklepu i zacząć działać. Śniadanie 100 % vegan i dające 100 % satysfakcji 🙂
CYNAMONOWE PANCAKES :
- 1,5 szklanki mąki żytnia razowej
- 1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 1 i 1/4 szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- syrop z agawy
- 3 łyżki cynamonu
Wszystki składniki mieszamy i nakładając nabierką na patelnie smażymy. W pierwszej wersji miałem ochotę podać to śniadanie z truskawkami. Szybko jednak zostałem sprowadzony na ziemię. Brak tego produkty uświadomił mi, że nie jest to sezon truskawkowy. Człowiek nie jest jednak taki by sobie nie poradzić z takim zagadnieniem. naleśniki zostały podane z borówkowym sosem z chia ( mleko migdałowe, nasiona chia, borówka, mleko koksowe, syrop z agawy ) oraz bananem, borówką i brzoskwinią 🙂
SMACZNEGO !