Wielkanocny okres świąteczny to kolejne wyzwanie dla osób, które zrezygnowały z produktów odzwierzęcych. Do lamusa odeszły kiełbaski, jajeczka i inne rarytasy, które obecnie są czymś niedopuszczalnym na stole. Tak jak nie ma ludzi niezastąpionych, tak też weganizm udowadnia nam, że nie ma produktów których nie można zastąpić czymś innym. W dniu dzisiejszym przedstawiam bardzo miła i sympatyczną babką, która postanowiła się wykąpać w cytrynie.
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki orkiszowej,
- 1 i 1/4 szklanki mleka migdałowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- laska wanilii,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
- 1/2 szklanki oleju z pestek winogron,
- sok z jednej cytryny,
- skórka z jednej cytryny.
- Mleko podgrzewamy z laską wanilii, z której wcześnie wyciągnęliśmy nasiona i również wrzuciliśmy do mleka ( odstawiamy do wystygnięcia ).
- Przesiewamy mąkę i mieszamy mikserem z pozostałymi składnikami.
- Foremkę smarujemy tłuszczem kokosowym i obsypujemy kaszką manną ( w przypadku formy blaszanej, silikonowa nie potrzebuje takiego zabiegu kosmetycznego).
- Przelewamy masę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Z racji tego, że wyżej zaprezentowany produkt ma charakter testowy, postanowiłem go potraktować najbardziej pospolitą dekoracją, jaką jest cukier puder. W dniu jutrzejszym, kiedy ponownie przystąpię do wypieku, zamierzam babkę obłożyć bardzo pyszną wegańską czekoladą. Podejrzewam, że efekt finalny porąbie moje kubki smakowe. Polecam wszystkim wykonanie tej babki. Szybka w wykonaniu i bardzo smaczna 🙂
Cudowny przepis, przepyszna babka, robiłam ją już na kilka sposobów, ostatnio z dynią 😉 i zawsze wychodzi wyśmienita 🙂 za ten przepis ogromnie dziękuje
Cudowny przepis, przepyszna babka, robiłam ją już na kilka sposobów, ostatnio z dynią 😉 i zawsze wychodzi wyśmienita 🙂 za ten przepis ogromnie dziękuje