Idąc za głosem ludzi żyjących w pospiechu, postanowiłem wyjść na przeciw ich wymaganiom i zapotrzebowaniu na szybkie gotowanie. Dziś po raz kolejny, zamierzam przedstawić makaron, który został otoczony pesto z czarnych oliwek i udowodnić jak prosty jest w przygotowaniu. Czas wykonania obiadu, posiłku potreningowego lub przed treningiem zajmuje kilka minut ( czas gotowania makaronu ). Fakt, że lubimy makaron al dente i gotujemy go odrobinę krócej, działa tylko na naszą korzyść.
SKŁADNIKI :
- makaron ( zgodnie z upodobaniami );
- oliwki czarne – słoik 300 ml
- garść orzechów włoskich;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- płatki drożdżowe;
- 2 ząbki czosnku;
- pieprz, sól.
- kapary;
- świeża natka pietruszki.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu ( skracamy czas o 1-2 minut, tak by makaron był al dente.
- Do blendera wrzucamy wszystkie składniki, oprócz kaparów i pietruszki – blendujemy.
- Zmiksowaną masę mieszamy z makaronem.
- Posypujemy kaparami i pietruszką.
Makaron po wymieszaniu wyglądem przypomina kluski z piaskiem ( tak w dzieciństwie nazywałem kluski z makiem, gdy unikałem jak ognia tej potrawy ) lecz po jednym kęsie nie doszukujemy się w potrawie zgrzytania między zębami. Drodzy Państwo, pora wziąć blendery w dłoń i czynić swą powinność 😉 Smacznego 🙂