Po weekendzie spędzonym z moją rodziną, dowiedziałem się, że istnieje coś takiego jak DHAL. Poznając sekrety powstania tej potrawy, widziałem już oczami wyobraźni nasz poniedziałkowy obiad i kombinowałem w myślach jak go lekko podkręcić. Nie poświęciłem zbyt wielu chwil na dopasowywaniu przypraw i dodatków, spontanicznie dorzuciłem do nowo poznanej potrawy, prosty w przygotowaniu podpłomyk.
PODPŁOMYK :
- 250 g mąki pszennej,
- łyżeczka soli,
- 150 ml wody,
- 2 łyżki czarnuszki.
- Mąkę mieszamy z solą i czarnuszką.
- Dodajemy wodę i mieszamy formując ciasto.
- Dzielimy ciasto na 4 części i wałkując formujemy okrągłe placki.
- Smażymy ( pieczemy ) na suchej patelni po ok. 1 min. z każdej strony.
Gdy pieczywo mamy gotowe możemy się zabrać za przygotowanie DHAL.
DHAL :
- 1 szklanka czerwonej soczewicy ( przed ugotowaniem )
- 400 ml mleczka kokosowego,
- 400 ml bulionu warzywnego,
- 500 g batatów,
- 100 g jarmużu ( 1/2 opakowania ),
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka kuminu,
- pieprz, sól,
- starty imbir ( 1 cm kawałek )
- 2 ząbki czosnku,
- 3 cebule dymki,
- szczypta papryki chilli,
- oliwa z oliwek.
- Soczewicę płuczemy kilka razy w garnku i gotujemy ją w 1/2 bulionu oraz 1/2 mleczka kokosowego wraz z kuminem, kurkumą, chilli, solą i pieprzem.
- Bataty kroimy w kostkę i podsmażamy przez ok. 10 minut na oliwie. Dodajemy cebulę, imbir, czosnek i podsmażamy jeszcze chwilę.
- Do batatów dodajemy resztę mleka i bulionu i doprowadzamy do zagotowania.
- Bataty dodajemy do soczewicy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Na 3 minuty przed końcem dodajemy jarmuż.
- Doprawiamy do smaku.
Mistrzostwo …tyle jestem w stanie powiedzieć po zjedzeniu tej potrawy ! Gorąco POLECAM ! 🙂