W trakcie ostatniej prezentacji kremu z pieczonych pomidorów i placka focaccia, moja przyjaciółka rzuciła terminem FARINATA. Z racji tego, że ostatnio bardzo przychylnie spoglądam na dania kuchni włoskiej, nie omieszkałem sprawdzić czymże jest ta smacznie brzmiąca potrawa. Przestrzegano mnie bym tego nie przygotowywał bo przepadnę, ale u mnie pierwsze symptomy zakochania kulinarnego pojawiły się już po obejrzeniu zdjęć w internecie. Podejrzewam, że znajdzie się sporo osób, które nie smakowały włoskiego placka z Toskanii, który za sprawą mąki z ciecierzycy ma bardzo ciekawy orzechowy smak. Nie przedłużając już gehenny oczekujących na przepis, przejdę do sedna sprawy.
- 200 g mąki z ciecierzycy,
- 600 ml wody,
- 4 łyżki oliwy z oliwek do ciasta + 2 łyżki do formy,
- 1/2 łyżeczki soli,
- czarne oliwki,
- pomidor,
- 1/4 cebuli,
- świeży rozmaryn.
- Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy dokładnie z wodą, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na około 3 godziny ( podobno im dłużej stoi ciasto, tym lepiej, można je dopracowywać nawet przez 10 godzin ).
- Po 3 godzinach ściągamy „kożuch”, piankę kóra pojawi się na cieście i dodajemy do ciasta pozostałe składniki, czyli olej i sól.
- Do formy wlewamy 2 łyżki oliwy i rozprowadzamy po całej powierzchni.
- Wlewamy ciasto i układamy na nim pokrojone oliwki, cebulę,pomidora oraz rozmaryn ( nie martwcie się tym , że ciasto jest strasznie rzadkie oraz, że olej z formy wypływa na nie ).
- Formę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni (bez termoobiegu ) na 30 minut, po upływie których przełączamy na opcję grillowanie z góry na kolejne 5 minut.
- Farinatę podajemy na ciepło z zestawem sałat sosem vinegret.
Chciałem spokojnie po treningu usiąść przed TV i zjeść posiłek, ale niestety nie wyszło…potrawa nie zdążyła wyjechać z kuchni. Cieszę się, że uskuteczniam pornfood, który umożliwił mi zerknięcie na tę potrawę dłużej niż tylko w trakcie konsumpcji 😉 Farinata zniknęła w zawrotnym tempie, pozostawiając po sobie piękny zapach i jeszcze piękniejsze wspomnienie. Z racji tego, że ten placek daje nam mnóstwo możliwości zestawowych, niebawem robię powtórkę ! Smacznego i miłego dnia życzę 🙂
jutro zrobię, możecie przybiec wieczorem i sprawdzić czy wyszło. ZAPRASZAM!!!!
Oj nie mogłam sie wczoraj powstrzymać i zaraz namoczyłam mąkę. Dziś upiekłam z jesiennymi warzywami (pasternak, marchew, brukselka, cebula i seler naciowy), doprawione ziołami… Pychota!! Dzięki za przepis! Pozdrawiam
Jutro będzie na kolację 😀 uwielbiam ciecierzycę – właśnie ją gotuje 😀
Jak duża jest forma na taką ilość ciasta?
24cm 🙂
Moze byc jakas maka razowa czy pszenna?
Jesli użyjesz innej maki bedzie to ciasto razowe lub pszenne. Maka z cicierzycy jest specyficzna wiec nie uzyskasz takiego efektu
Moze byc jakas maka razowa czy pszenna?
A co to za seropodobne coś na wierzchu wszędzie?
Dzień dobry, właśnie nastawiłam mąkę z ciecierzycy z wodą ale wyszło bardzo rzadkie i ogarnęła mnie wątpliwość czy coś z tego wyjdzie i czy to tak ma być?
Czekając na odpowiedź pozdrawiam serdecznie Ola