Z racji tego, że weekend był bardzo biegowy i upalny, niewiele czasu było na gotowanie jak i na siedzenie przed kompem by to na bieżąco wrzucać..Nie oznacza to jednak, że nic nie wjechało na stół i że człowiek głodny chodził. W piątkowy wieczór pod nadzorem Pani Kierowniczki Zaplecza Kuchennego 😉 została nadziana cukinia kaszą gryczaną i kilkoma dodatkami.
CUKINIA FASZEROWANA:
150 g kaszy gryczanej
2 cukinie
kurki – ilość zależy od kucharza – im więcej tym lepiej 😉
1 cebula
2 ząbki czosnku
pieprz
sól
rozmaryn
pietruszka
2 bataty
sos balsamiczny
oliwa z oliwek
Gotujemy kaszę 5 minut krócej niż mówi nam sposób przyrządzania na opakowaniu. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i na 10 minut wkładamy do niego przekrojone cukinie by można było je łatwiej wydrążyć. Cebulę i czosnek podsmażamy, dodajemy kurki , następnie miąższ z cukini. Gdy wszystko zmięknie, mieszamy z wcześniej ugotowaną kaszą. Farsz nakładamy do cukinii i układamy w naczyniu żaroodpornym. Bataty obieramy, polewamy oliwą,posypujemy rozmarynem i układamy obok cukinii. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, około 20-25 minut 🙂 Po wyciągnięciu posypujemy natką pietruszki i możemy konsumować ! 100 % Wege i 101% satysfakcji smakowej !!!