Po gryczanej pizzy, postanowiłem spróbować swoich sił w gryczanym cieście na słodko. Nie bardzo wiedziałem jak się do tego zabrać, ale po chwili namysłu, włączyłem wszystkie receptory improwizacji i udało się. Co prawda dałem za mało słodyczy, ale w przepisie skoryguję ten błąd i mam nadzieję, że zasmakują Wam małe gryczane babeczki.
- 500 g maki gryczanej,
- 2 banany,
- 1 łyżka kakao,
- około 1/2 szklanki masła orzechowego ( jak na moje 5 łyżek ),
- 2 łyżeczki cynamonu,
- szczypta kardamonu,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szklanki ksylitolu,
- ok. 1,5 szklanki mleka sojowego,
- szczypta soli
- powidła ( w moim przypadku czekoladowe ),
- cukier puder trzcinowy.
- Mieszam suche składniki ( mąka, soda, proszek do pieczenia, ksylitol, kardamon, cynamon, sól, kakao ).
- Dodaje mokre składniki ( banan, masło orzechowe, mleko ).
- Wszystkie składniki łączę, mieszając.
- Nakładam ciasto do silikonowych foremek ( 2/3 wysokości ), po czym na środek wciskam łyżeczkę powideł. Jesli ktoś nie ma czekoladowych powideł, niech wymiesza zwykłe powidła z łyżką kakao i delikatnie podsmaży 😉
- Piekę przez około 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed wyciągnięciem sprawdzić patyczkiem, który powinien być suchy.
- Po wyciągnięciu z piekarnika można posypać cukrem pudrem. Trzcinowym naturalnie ! 😉
Nie wiem jak Wy się będziecie zapatrywać na ten przepis, ale nie ukrywam, że jestem w nieformalnym związku z glutenem. Mąka pszenna jest moją miłością i ciężko mi się będzie z nią rozstać, pomimo rozlicznych romansów z beglutenowymi przedstawicielkami płci pięknej. Niemniej jednak polecam wszystkim, zdrowo nadziane muffiny. Idealnie wchodzą w formie 2 śniadania, w towarzystwie owoców. Dzień dobry !!! 🙂
Dzieki za ten przepis, hyba zaraz zaczne je robic :).
Nie ciesze sie, ze twoj zwiazek z glutenem sie popsul.. , ale ciesze sie, bo bedzie tu coraz wiecej przepisow bezglutenowych!??? I nie bede musiala sama zamieniac.. 🙂 Pozdrawiam Jadwiga-Art.de
Dzieki za ten przepis, hyba zaraz zaczne je robic :).
Nie ciesze sie, ze twoj zwiazek z glutenem sie popsul.. , ale ciesze sie, bo bedzie tu coraz wiecej przepisow bezglutenowych!??? I nie bede musiala sama zamieniac.. 🙂 Pozdrawiam Jadwiga-Art.de
Ile babeczek wychodzi z porcji? Czy mogę włożyć do formy sylikonowej najpierw papilotki? Mogę użyć mleka krowiego? w takiej samej proporcji?