Niedzielna kolacja jest szybka, smakowita i przepysznie zielona. Guacamole czyli meksykański sos, przyrządzany na bazie awokado dotarł również do mojego menu. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla, ale że jest wykorzystywany również do kanapek, w takiej postaci postanowiłem go spożyć.
SKŁADNIKI:
- 1 duże, dojrzałe awokado;
- 2 ząbki czosnku ( przeciągnięte przez praskę ) ;
- sok z polowy cytryny;
- 1/2 papryczki piri – piri ( drobno pokrojone);
- szczypta soli.
Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę i wykładamy miąższ do miseczki. Dodajemy resztę składników i dusimy wszystko widelcem. Takim sposobem mamy w kilka minut niesamowicie szybki poślizg do kanapki. Smacznego 🙂
Jak widać moja kanapka składała się z pieczywa ryżowego i wykorzystałem do niej woje ulubione pomidorki koktajlowe. Całość ułożyłem na wspaniałej i smacznej rukoli, która nieśmiało prezentuje się w dolnej części fotki.