Co można napisać o daniu, które odbiera mowę i przytyka na długi czas! Poza przepisem niewiele!!! Tak więc czynię swą powinność i przekazuję Państwu rozkosz dla oka i podniebienia.
KLOPS :
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy,
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli,
- garść świeżego tymianku,
- 3 surowe pieczarki,
- szczypta czarnej soli i pieprzu.
- odrobina oliwy,
- 1/2 łyżeczki przyprawy myanmar
- „jajko” z siemienia lnianego (1 łyżka zmielonego siemienia na 3 łyżki wody – wymieszać razem, odczekać chwilę i dodać do reszty składników)
- mąka kukurydziana
- Wszystko razem połączyć i zmiksować na jednolita masę.
- Smażyć w panierce z mąki kukurydzianej, na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością oliwy.
GRUSZKA ;
Gruszkę podzielić wzdłuż na 4 części,posmarować oliwą i ułożyć na mocno rozgrzanej posmarowanej oliwą patelni do grillowania. Gdy gruszka przypiecze się z jednej strony, przełożyć ją na drugą. W czasie grillowania zmniejszyć lekko moc na kuchence aby gruszka zdążyła lekko zmięknąć.
Tak przygotowaną gruszkę z klopsem, możemy podać z niezliczoną ilością warzyw, skupiając się oczywiście na tonacji zielonej. W naszym daniu podłogą stał się szpinak, natomiast zadaszenie zostało wykonane z kiełków brokuła i orzechów włoskich. Całość polewamy sosem na bazie octu balsamicznego oraz posypujemy czerwonym pieprzem. MISTRZOSTWO w swej skromnej okazałości.Smacznego 🙂