Wariacji na temat klopsów z kaszy, można znaleźć w internecie więcej niż komarów w okresie letnim w okolicy jeziora. Ile kucharzących ( celowo nie użyłem słowa kucharz, gdyż nie każdy gotujący jest kucharzem ), tyle jest odmian tego klasyka. Niedawno sam zapragnąłem uderzyć w klopsa w towarzystwie świeżych warzyw i tak stałem się szczęśliwym konsumentem pysznego obiadu.
Przygotowania rozpocząłem od przygotowania surówki.
- 1 mała kapusta pekińska,
- 1 mała rzodkiew biała,
- 1 marchew,
- 1 kwaśne jabłko,
- 100 ml jogurtu sojowego,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżka czerwonego pieprzu,
- pieprz i sól.
Wszystkie składniki szatkujemy, trzemy na jarzynówce, wrzucamy do miski, mieszamy z jogurtem, doprawiamy i zabieramy się do przygotowania klopsów.
- 200 g kaszy gryczanej ( suchej ),
- 200 g pieczarek,
- 2 duże cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 śliwki wędzone,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 2 łyżki siemienia lnianego mielonego,
- 1 łyżka majeranku,
- szczypta ziół prowansalskich,
- szczypta chilli,
- szczypta tymianku,
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej,
- 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej,
- pieprz, sól.
- Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Po ugotowaniu kilka razy wjeżdżamy w nią blenderem, ale nie rozdrabniamy całości na miazgę.
- Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy.
- Na tym samym tłuszczu podsmażamy drobno pokrojone pieczarki.
- Mieszamy wszystkie składniki ze sobą i formujemy klopsy, które obtaczamy w bułce tartej lub innej panierce i smażymy na oleju rzepakowym po kilka minut z każdej strony. Po ściągnięciu klopsa z patelni, odkładamy go na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Klopsy podajemy z w/w surówką i nie potrzebujemy do tego góry ziemniaków, gdyż wystarczy nam to co wcześniej przygotowaliśmy. Smacznie, zdrowo i jak zwykle bardzo szybko ! Następnego dnia można zabrać klopsa jako wypełniacz bułki, robiąc sobie kanapkę w formie burgera. Życzę miłego dnia, oraz smacznego 🙂
Bardzo lubię Twoje przepisy. W ubiegły czwartek zrobiłem zupę tajską i dziś powtórka – tak żonie posmakowało 😉 Teraz jestem w trakcie robienia Klopsów gryczanych i drugiej zupy carry z soczewicą do zamrożenia na czarną godzinę. Z biegowym pozdrowieniem, Tomek
To są najlepsze , najprostsze , najszybsze i najsamczniejsze kotlety na świecie ! Mistrzu … dzięki !
Dzięki Tomku 🙂 Na zdrowie i smacznego 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Smacznego 🙂