Ludzie wymyślają cuda wianki, koktajle, mixy warzywno – owocowe, tysiące wersji tofu i inne wege przysmaki. Nie żeby mi się znudziły kombinacje, lub odkrywanie nowych smaków, ale dziś postanowiłem sobie przypomnieć jak smakują pyry, lub jak mówią niektórzy kartofle, ziemniaki. Pyry w środowisku wege chyba są troszkę niedoceniane, ale może wynika to tylko z mojej, nie do końca obiektywnej obserwacji. Może kilka słów o składniku dzisiejszego dania, czyli pogłębienie mojej, a zarazem Waszej wiedzy z zakresu WIEM CO JEM :
- są lekkostrawne;
- prawie nie zawierają tłuszczu ( ok. 0,1 % );
- obfitują w potas;
- Zawierają sporo witamin ( najwięcej wit. C)
- są bogate w błonnik;
- mają w sobie skrobię, która jest źródłem energii.
Obowiązkowo w zestawieniu z ziemniakami musi być kotlet i surówka, w ramach zachowania polskości dania i pięknej kompozycji na talerzu. Jak pomyślałem, tak uczyniłem, wersję obiadową czas przedstawić 🙂
PYRY :
- 2-3 ziemniaki;
- świeży rozmaryn;
- przyprawy;
- odrobina oleju.
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy przyprawami ( pieprz, sól, papryka ), skrapiamy olejem i wrzucamy kilka gałązek rozmarynu. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez ok 1-1,5 godz.
SURÓWKA:
- 1/2 małej kapusty pekińskiej;
- 2 marchewki;
- olej sezamowy;
- przyprawy (pieprz, sól ).
Kapustę pekińską drobno kroimy, marchewkę ścieramy na tarce, mieszamy ze sobą, przyprawiamy i na koniec skrapiamy olejem sezamowym.
KOTLET:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej;
- kilka grzybów suszonych ( wcześniej namoczyć );
- kilka pieczarek;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 cebula;
- przyprawy ( pieprz, sól );
- oliwa z oliwek.
- garść płatków owsianych;
- kilka gałązek natki pietruszki;
- mąka kukurydziana,
- Gotujemy kaszę jaglaną i odstawiamy na bok ( przyjdzie na nią kolej ).
- Kroimy drobno cebulę i czosnek i szklimy na patelni z z rozgrzaną oliwą.
- Dorzucamy pokrojone grzyby leśne i pieczarki.
- Po usmażeniu kilka razy wjeżdżamy w zawartość blenderem by lekko zmiksować grzyby z cebulą ( mogą zostać kawałki grzybów );
- Dosypuję płatki owsiane, posiekaną pietruszkę i mieszam z kaszą jaglaną;
- Formuje kotlety, obtaczam w mące kukurydzianej i smażę na patelni z rozgrzanym olejem,
Być może nie jest to potrawa, którą przygotowuje się w locie pomiędzy pracą a treningiem, ale czasem gdy mamy chwilę warto zajrzeć w głąb siebie i wsłuchać się w żądania krzyczących kubków smakowych. WARTO !!! 🙂