Już kiedyś wspominałem o szerokim wachlarzu możliwości, jakie daje nam, niejednokrotnie używana przeze mnie kasza jaglana. Dziś na obiad kolejna jej odsłona w formie kotleta kapuściano -grzybowego, czyli krótkie przedświąteczne przedbiegi. Po dwóch nockach z rzędu, kiedpsko mi się skleja słowa, więc może szybko przejdę do rzeczy.
SKŁADNIKI :
- 500g kapusty kiszonej,
- 400g pieczarek,
- 2 woreczki ugotowanej kaszy jaglanej ( 2 x 100 g ),
- oliwa z oliwek,
- pieprz, sól, ostra papryka,
- 2 liście laurowe,
- 3 szt. ziela angielskiego,
- 3 małe cebule,
- mąka kukurydziana.
- Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kapustę gotujemy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim.
- Cebule i pieczarki drobno kroimy i smażymy na patelni do momentu odparowania wody z pieczarek.
- Kapustę, pieczarki i kaszę mieszamy razem.
- Formujemy kotlety i obtaczamy w mące kukurydzianej.
- Smażymy na rozgrzanej oliwie.
Kotlety podajemy ze świeżymi warzywami. Smacznego !
Fajny pomysł 🙂
🙂