Wiem, że nie każdy ma w swej okolicy sklep, w którym można nabyć dynię piżmową, czy jakąkolwiek inną, Podpowiadam, że jeśli ktoś nie dysponuje tym owocem, śmiało może go zastąpić słodkim ziemniakiem. W sumie głównym bohaterem tego dania nie jest pomarańczowa kostka, lecz w istocie rzeczy tytułowa zupa.
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej,
- 8 pieczarek,
- 1/2 małej dyni piżmowej,
- 1 marchew,
- 1 pietruszka,
- mały kawałek selera,
- 1 por,
- 4 ziemniaki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 3 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- pieprz, sól.
- olej z pestek winogon.
- Por kroimy na duże kawałki. Niechaj ta zupa będzie konkretnie nadziana warzywami. Podsmażamy na oleju.
- Pieczarki kroimy w ćwiartki i dorzucamy do pora.
- Dynię obieramy ze skóry i również kroimy w sporej wielkości kostkę. Wrzucamy do garnka.
- Pozostałe warzywa kroimy w kostkę i wrzucamy do naszego kotła ( oprócz ziemniaków ).
- Dorzucamy kaszę i mieszamy warzywami. Kaszę wcześniej płuczemy.
- Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy na małym ogniu. Zupa powinna się gotować około 30 minut, a ziemniaki dorzucamy po ok. kwadransie 🙂
Na zakończenie powiem tylko tyle….Konsumenci stwierdzili, że to jedna z najlepszych zup, którą wykonałem. Udanej soboty życzę. Smacznego 🙂
a ziemniak gdzie ?:P