Czasem gdy nie mamy pomysłu na obiad, szukamy inspiracji w internecie, książkach kucharskich, maminych przepisach. Zapominamy jednak o tym co mamy w najbliższym otoczeniu, w szafkach, lodówce i innych przechowalniach pożywienia. Nie czekajmy aż skrawki warzyw lub owoców, zmienią swoją konsystencję i w rezultacie je wyrzucimy. Wrzucajmy wszystko do gara, mieszajmy z czym popadnie i uwierzcie mi jeśli włożycie w to odrobinę inwencji twórczej, będziecie mieli przepyszne danie. Dla mnie inspiracją obiadową okazał się szpinak, który od 32 dni krzyczał by go spożyć, a za nim w szeregu czekała cukinia, która była już nieco okrojona. Idealne składniki, samo zdrowie, pomyślałem więc..wymieszam z makaronem !!!
- makaron z mąki kukurydzianej,
- 1/2 cukinii,
- 2 garście szpinaku,
- 2 pomidory,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/3 papryki ( tyle było w lodowce, można więcej ),
- 1,5 łyżeczki pasty sambal oelek,
- pieprz, sól,
- sok z cytryny,
- oliwa z oliwek.
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Podsmażamy cebulkę z czosnkiem, po czym dodajemy po chwili paprykę oraz cukinię ( warzywa kroimy zgodnie z wizją ).
- Podsmażamy wszystko około 2 minut, po czym dodajemy pastę sambal oelek.
- Do całości dorzucamy pomidory, oraz liście szpinaku, mieszamy i ściągamy z ognia.
- Podajemy skropione sokiem z cytryny.
Myślę, że to danie nie wymaga komentarza. Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć udanego dnia, oraz smacznego 🙂 Enjoy !!!
uwielbiam kukurydziany makaron, jest on delikatny, a w towarzystwie warzyw to coś pysznego!
Obiad idealny:)
od dobrych kilku miesięcy nie jem mięsa, ostatnio też odrzuciłam ryby, nabiał oprócz jajek i szukam inspiracji na ciekawe dania. widzę, że tutaj je znajdę, dzięki 🙂
uwielbiam takie obiady! szybkie, zdrowe, kolorowe i zdrowe
Zapraszam do siebie! http://www.make-life-green.blogspot.com