„Otręby – produkt powstały z przemiału zbóż pszenicy, owsa lub żyta. W skład otrąb wchodzi w głównej mierze zewnętrzna warstwa ziarna, to jest warstwa owocowo nasienna. Głównymi produktami przemiału są: mąka, kasze oraz otręby. Otręby zawierają dużą ilość błonnika, witamin i makro- oraz mikroelementów. Przyczyniają się do sprawniejszego funkcjonowania układu pokarmowego. Pomagają w profilaktyce schorzeń przewodu pokarmowego (rak jelita grubego, rak żołądka) oraz przy chronicznych zaparciach. Otręby dzięki wspomnianym zaletom są propagowane jako składnik zdrowej diety. Stanowią dodatek do pieczywa, także cukierniczego, płatków, musli itp. Używane są też jako swoisty „wypełniacz” dla osób stosujących diety niskokaloryczne – w dużej części są nieprzyswajalne przez organizm, a powodują uczucie sytości.” ( Wikipedia )
SKŁADNIKI :
- szklanka mleka roślinnego;
- 1/2 szklanki otrąb pszenno – żytnich;
- 1 banan;
- garść żurawiny;
- łyżeczka cynamonu;
- syrop z agawy.
- Do gotującego mleka wrzucamy otręby i gotujemy je przez około 8 – 10 minut.
- Przekładamy do miseczki, mieszamy z pokrojonym bananem, dorzucamy garść żurawiny, a osoby którym banan dostarcza za mało słodyczy, mogą dodać syrop z agawy.
Śniadanie idealnie sprawdza się jako potreningowy posiłek, który można sprawnie i szybko przygotować w biegu pomiędzy łazienką, deską do prasowania a kuchnią. Miłego dnia i smacznego 🙂
podobnie dziś moje śniadanko wyglądało 🙂 zamiast syropu z agawy dodałem klonowy 🙂
polecam wszystkim ten zestaw.
Zbyszek 🙂 Widzę, że wiesz co dobre ;))))