Pomysł na dzisiejsze śniadanie pojawił się w dniu wczorajszym, w trakcie zakupów gdy w moje ręce wpadły przepyszne, dojrzałe figi. O poranku najlepiej smakuje owsianka i to właśnie w jej towarzystwie postanowiłem podać ten egzotyczny owoc. Na temat ziaren owsa nie będę już pisał ( wiadomo, że są najlepsze ), ale w kilku podpunktach postaram się wymienić zalety fig:
- regulują pracę układu pokarmowego;
- zawierają błonnik;
- zawierają potas ( dla osób cierpiących na nadciśnienie );
- mają właściwości : przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe;
- wspomagają w : zaparciach, trawieniu , problemach sercowo – naczyniowych
- korzystnie wpływają na pracę wątroby.
Zapewne nie dotarłem do wszystkich zalet tego smacznego owocu, ale te cechy które wymieniłem obrazują i wręcz przekonują mnie do tego by częściej używać figi w mojej kuchni.
SKŁADNIKI :
- 1 łyżka nasion chia ( mieszamy dzień wcześniej z mlekiem kokosowym)
- 100 ml mleka koksowego
- banan
- winogrono
- granat
- figa
- płatki owsiane
- woda
- syrop klonowy
- cynamon
Prawidłowe przygotowanie owsianki opisywałem już kilka postów wcześniej, ale dla przypomnienia napiszę raz jeszcze : Owsiankę gotujemy w garnku, NIE w mikrofalówce która zabija wszystkie zalety owsa. Do przygotowanej owsianki dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i możemy się delektować jej przepysznym smakiem.
Ktoś może mi zarzucić monotematyczność, ale takie śniadanie zawiera tysiące wersji. Dlaczego więc się tym nie podzielić:) Na zdrowie i smacznego 🙂
FIGI ( przeeeeeeeepyszne )