To są jaja ! Pasta jajeczna bez jaj ! Czary ? Cuda? Tajemnica kryje się w czarnej soli Kala Namak, którą dziś przedstawię, metodą kopiowania i wklejania informacji znalezionych w czeluściach internetu.
„Kala Namak jest szeroko stosowana w kuchni indyjskiej jako przyprawa lub dodatek do chaats (przypraw), ostrych sosów, wszystkich rodzajów owoców, raitas (indyjskich dipów) i wielu innych indyjskich pikantnych przekąsek. Na charakterystyczny aromat jajeczny Chaat masala (indyjska mieszanka przypraw) ma wpływ czarna sól. Osoby spoza Indii, które nie są przyzwyczajone do czarnej soli często porównują jej zapach do zapachu zgniłych jaj. Z powodu obecności związków siarki, nabiera ona od brązowo-różowego do ciemno-fioletowego koloru kamienia.
Kala Namak składa się głównie z chlorku sodu i śladowej ilości siarczanu sodu, siarczku żelaza i siarkowodoru.
Chlorek sodu (sól kuchenna) nadaje Kala Namak słonego smaku, siarczek żelaza dodaje różowego koloru, inne związki siarki odpowiadają za lekko gorzkawy smak a siarkowodór nadaje jajeczny zapach.Pomimo, że siarkowodór jest toksyczny dla ludzi w większych stężeniach, to jego niewielka zawartość w czarnej soli nie ma negatywnego wpływu na zdrowie. Z niektórych źródeł wynika, że Kala Namak powstaje poprzez odparowanie solanki, która jest gotowana z nasionami haradu. Inne źródła, natomiast podają, że sól kamienna jest naturalnym halitem wydobywanych z ziemi. Kryształy soli są czarne i są zwykle ścierane na drobny proszę, który przybiera różowego koloru.
Czarna sól jest w medycynie ajurwedycznej uważana za przyprawę chłodzącą i jest także stosowana jako środek na wzdęcia i zgagę. W mieście Jammu sól ta używana jest to leczenia wola.
Kala namak jest wysoko ceniona przez wegan, którzy używają ją do imitacji smaku jajek, jest na przykład używana do przyprawienia tofu, co daje w efekcie danie przypominające sałatkę jajeczną „
/ Źródło : http://solhimalajska.pl /
PASTA :
- 1 opakowanie ciecierzycy konserwowej lub 400 g ugotowanej w domu.
- 4 łyżki majonezu,
- 1 łyżka musztardy,
- 1 i 1/2 łyżeczki soli Kala Namak ( proponuje dosypywać ostrożnie i smakować co jakiś czas ),
- szczypta kurkumy,
- świeżo zmielony kolorowy pieprz.
- szczypta pieprzu ziołowego.
- szczypiorek.
- Wszystkie składniki ( oprócz szczypiorku ) wrzucamy do blendera i łączymy ze sobą wprowadzając ostrza w ruch obrotowy.
- Szczypior siekamy i dosypujemy do powstałej masy.
Dziś potwierdzam po raz kolejny, że IMPOSSIBLE IS NOTHING 🙂 Z każdym dniem dojrzewam do tego stawiając sobie kolejne wyzwania, zarówno w kuchni jak i w biegowym terenie . Świąteczne pozdrowienia przesyłam 🙂 Smacznego !!!