„Kiedyś myślałem, że zdrowe żywienie polega na wiecznym staniu przy garach i wymyślaniu potraw, a do tego wymaga sporych nakładów finansowych. Nic bardziej mylnego! Zdrowo można jeść naprawdę niewielkim kosztem i bardzo małym nakładem pracy. Przygotowanie kotletów z soczewicy lub buraków nie zajmuje więcej niż 30 min wraz z ich konsumpcją, a są naprawdę przepyszne.
Dania, które prezentuję na swoim blogu to wynik prób i błędów, inspiracji zbieranych w internecie (uwierzcie, jest tego sporo), a przede wszystkim szczerych chęci. Jeśli uważacie, że nie radzicie sobie w kuchni, to… z tą kuchnią poradzicie sobie na pewno. Nie wymaga ona szczególnych zdolności kulinarnych – jest bardzo prosta. Nikogo – oczywiście – nie zamierzam przekonywać do zmiany nawyków żywieniowych, ale osobom, które chciałyby spróbować, mogę udzielić kilku wskazówek…”
~Vegenerata sposób na zdrowie. Biegaj, gotuj, chudnij
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki wody,
- 250 g ugotowanego kalafiora,
- 3 łyżki masła orzechowego,
- 1 i 1/2 szklanki daktyli,
- 4 łyżki przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 5 kopiastych łyżek powideł śliwkowych,
- szczypta soli.
- Kalafior gotujemy do miękkości.
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Jeśli dysponujesz dobrym blenderem, możesz pominąć ten krok, gdyż ten sobie świetnie poradzi z daktylami.
- Do kielicha blendera wrzucamy ugotowany kalafior, masło orzechowe, wodę i daktyle. Miksujemy na gładką masę.
- Mąkę mieszamy z przyprawą, cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
- Wszystkie składniki łączymy ze sobą i przekładamy do tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
- Po wystygnięciu ciasta, przecinamy ja na pół i smarujemy powidłami.
- Jako wykończenie, możemy użyć czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej