Staram się zamieszczać przepisy mało skomplikowane, wręcz bardzo proste, takie które nie odstraszają osób troszkę słabiej poruszających się po salonach kuchennych. Nie żebym był lwem parkietu kulinarnego, ale z doświadczenia wiem, że nie wszyscy mają taką zajawkę na mieszanie w garach. Po babce, która zrobiła furorę wśród znajomych i nieznajomych, przyszedł czas na równie prosty piernik, który na pewno zasmakuje kolejnym osobom spragnionym słodyczy.
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka soku pomarańczowego,
- 2 łyżki przyprawy do piernika ( całe opakowanie ),
- 1 łyżka kakao,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/2 szklanki ksylitolu,
- 2 łyżki prażonych jabłek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- odrobina tłuszczu + kaszka manna do formy ( choć nie do końca wiem, czy to potrzebne ).
- powidła.
- Suche składniki mieszamy z mokrymi.
- Formę smarujemy tłuszczem, obsypujemy kaszką.
- Wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika ( 180 stopni, góra-dół ).
- Pieczemy przez około 50-60 minut ( wszystko zależy od piekarnika ). Upieczenie ciasta sprawdzamy patyczkiem, który powinien być suchy.
- Po wyciągnięciu i całkowitym wystudzeniu, przecinamy piernik nitką ( najlepszy znany mi sposób ) i smarujemy środek powidłami.
Być może znajdziecie w sieci różne, ciekawsze przepisy, ale czy znajdziecie prostszy ? No chyba, że ciasto z kubka pojawiło się w wersji piernikowej …Hah 😉 Ciekawi smaku, niech biorą miksery w dłoń i szybko wrzucają przyspieszone obroty. Życzę samych słodkości, oraz smacznego 🙂
już wyobrażam sonie ten zapach, zapach świąt! <3
*sobie 😉
Linka do Twojego bloga mam na pasku u siebie. Przepisy jakie podajesz, są faktycznie nieskomplikowane i w dodatku smaczne jedzenie z nich powstaje. Piernik z pewnością zagości u mnie na świątecznym stole.
Forma jest jakiej wielkości ;)?
Smacznego życzę 🙂
24 cm 😉
Obłędny zapach świąt 🙂
Upiekłam, z wierzchu polałam gorzką czekoladą – pyszne, wielkie dzięki, pozdrawiam 😉
Nadałby zamiast zwykłego oleju olej kokosowy?
Cieszę się bardzo, że smakuje 🙂 Pozdrawiam
Oczywiście 🙂
Cześć! Czym zastąpić ksylitol? Jeśli cukrem, to w jakich proporcjach? 🙂
Czy mąkę pszenną można zastąpić orkiszową? Czy wtedy używamy takich samych proporcji składników?
Czy prażone jabłka są koniecznością? Mam silną alergię na ten owoc 🙁
Pragnę przypierniczyć to ciasto w te Święta 😀 Na ile dni przed warto je zrobić, żeby było doskonałe Pierwszego Dnia Świąt?