Możliwości mąki z ciecierzycy tak bardzo mnie zachwyciły, że postanowiłem wrócić do jej kuzynki, czyli mąki z zielonego groszku. Obydwa rodzaje mąki umożliwiają smażenie placków, omletów i innych okrągłych lub kwadratowych tworów, bez ingerencji jajka. Nie żebym miał coś przeciwko jajkom, ale jeśli jest możliwość niejedzenia produktów odzwierzęcych, dlaczego z tego nie skorzystać. Wraz z mąką z zielonego groszku postanowiłem wykorzystać duże plastry pomidora malinowego, który już od kilku dni uśmiechał się do mnie z lodówkowej szuflady. Śniadanie czas rozpocząć, dlatego prezentuje Wam pomidora w cieście groszkowym polewanego sosem czosnkowym ( przepis na sos znajduje się tutaj: vegenerat-biegowy.blogspot.com/2014/11/nalesniki-z-ciecierzycy.html ).
SKŁADNIKI :
- 100 g mąki z zielonego groszku;
- 100 ml mleka roślinnego;
- czosnek granulowany;
- oliwa z oliwek ( 1 łyżeczka do ciasta + 1 do smażenia );
- szczypta zmielonego kminku;
- pieprz, sól.
Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą. Dużego ( żeby nie powiedzieć wielkiego ) pomidora kroimy na grube plastry i posypujemy bazylią, Plastry pomidora układamy pojedynczo na patelni i zalewamy ciastem. Obsmażamy po kilka minut z każdej strony. Serwowanie można przeprowadzić w towarzystwie delegacji warzywnej z pobliskiego bazarku lub z dodatkami z poprzedniego dnia ( sos czosnkowy + sos na bazie octu balsamicznego ). Dziękuję za uwagę, dzień dobry i smacznego.