Niedzielny obiad nie będzie dziś standardowym polskim daniem, w którym królować będą ziemniaki, oraz surówka przyklepana klopsem. Korzystając z tego, że jeszcze dostępne są szparagi, ponownie uderzyłem w zieloną ich odmianę. Niejednokrotnie już wykonywałem quiche, lecz tym razem postanowiłem zmienić nieco składniki, lekko modyfikując przepis. Żeby nie tracić tak pięknej słonecznej pogody, na siedzenie przed komputerem, przechodzę od razu do prezentacji dania.
CIASTO:
- 1,5 szkl. mąki orkiszowej;
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1/4 szkl. oleju;
- 1/4 szkl. wody;
- 2 łyżeczki octu jabłkowego.
- Mieszamy mąkę z solą i sodą.
- Dodajemy olej i mieszamy do momentu, kiedy powstaną „okruchy ciasta”.
- Do ciasta dodajemy wodę wymieszaną z octem jabłkowym i wyrabiamy jednolitą masę.
- Ciasto wkładamy do pojemnika i odkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Po godzinie wyciągamy ciasto i odkładamy na 15 minut by się ociepliło.
- Ciasto układamy w formie wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 10 – 15 minut.
- Ciasto przed pieczeniem najlepiej nakłuć widelcem lub wyłożyć na nie papier do pieczenia a na niego suchą suchą fasolę lub groch.
Oczywiście, żeby dopełnić całość potrzebny będzie farsz oraz masa, która nam zapewni spójność dania.
MASA:
- 1 szkl. nerkowców;
- 1 szkl. wody;
- sok wyciśnięty z jednej cytryny;
- 1/4 łyżeczki kurkumy,
- 2 łyżki płatków drożdżowych,
- sól i pieprz do smaku;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej dokładnie wymieszane z 2 łyżkami zimnej wody.
- Moczymy orzechy nerkowca w gorącej wodzie przez 1 godzinę;
- Odcedzamy i miksujemy nerkowce, dodając wody, aż powstanie kremowa masa.
- Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do zmiksowanych nerkowców. Przyprawiamy.
- Mieszaninę mąki ziemniaczanej i zimnej wody dodajemy do masy z nerkowców i dokładnie mieszamy.
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
- pęczek szparagów,
- pomidory,
- cebula,
- Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów i gotujemy je przez 5 minut w lekko osolonej wodzie.
- Cebulę i pomidora kroimy w cienkie plasterki.
Gdy mamy już gotowe wszystkie elementy, przestępujemy do ubarwiania neszej tarty. quiche czy jak to nazwać. Na spodzie wykładamy pokrojoną w cienkie talarki cebulę, a na niej pomidory. Żeby dopełnić gamę smaków, dokładamy ugotowane wcześniej szparagi i wylewamy na wszystko naszą wcześniej przygotowaną masę, Wstawiamy na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
W takich okolicznościach, nie pozostaje mi nic innego jak życzyć udanej niedzieli oraz smacznego 🙂