Wczorajsza przekąska powstała za sprawą zalegającej w kuchni cukinii, oraz chęci zjedzenia czegoś lekkiego, nie obciążającego żołądka w godzinach wieczornych. Podejrzewam, że nie byłem oryginalny robiąc roladki i faszerując je tofu, ale taka była ma wizja i tak też postanowiłem uczynić. Robiąc farsz chciałem uzyskać smak twarogu z cebulką, który niejednokrotnie wciągałem na kanapkach lub z pyrami, myślę że się udało, ale to pozostawiam Waszej ocenie.
- 1 cukinia,
- 1 kostka tofu naturalnego,
- 1/2 małej cebuli,
- garść świeżego koperku,
- mleko roślinne,
- łyżeczka soku z cytryny
- pieprz, sól, papryka czerwona.
- ogórek zielony gruntowy.
- Cukinie kroimy na cienkie plastry, posypujemy solą i odstawiamy by puściły soki. Po około 15 minutach odsączamy ręcznikiem.
- Plastry posypujemy przyprawami i grillujemy na patelni.
- Tofu kruszymy, dodajemy mleko, przyprawy,koperek, sok z cytryny i blendujemy.
- Cebulkę drobno kroimy i mieszamy z tofu.
- Grillowane plastry smarujemy twarogiem układamy na początku kawałek zielonego ogórka i zawijamy w roladkę.
Moja potrawa nie była zbyt wyszukana, ale smakowo i reprezentacyjnie zrobiła furorę. Zaprezentowana z pomidorkami oraz miksem sałat skąpanym w oliwie z oliwek z czosnkiem, nie wymaga niczego więcej. Potrawa lekka jak najbardziej nadająca się na kolację, śniadanie lub międzyposiłkową przekąskę. Smacznego 🙂