Gdy mijałem bramę warzywnego rynku, wiedziałem że wracając, obładowany będę jak turecki handlarz kraciastymi torbami. Chciałbym napisać, że przechadzałem się swobodnie i spokojnie pomiędzy straganami, ale to zazwyczaj przypomina szaleńczy wyścig, ubarwiony solidnym ślinotokiem. Obijając się pomiędzy soczyście dojrzałą śliwką i pęczkiem włoszczyzny, który nie do końca był skompletowany, natrafiłem na przepiękne zielone liście. W jednej sekundzie, moje oczy przybrały rozmiar piłki tenisowej. Rozmiar i soczystość tego liścia uruchomiła najbardziej uśpione pokłady kreatywności i zanim cokolwiek się wydarzyło, kubkami smakowymi zawładnął zielony strzał. Widok nie był mi obcy, gdyż w domu rodzinnym bardzo często jadaliśmy szpinak, ale teraz w dobie weganizacji marketowej bardzo często posiłkowałem się miniaturką, słusznie nazwaną „baby”. Pierwsza wizja obejmowała podanie szpinaku w towarzystwie kluch, dalej zwanych makaronem, ale Gluten wychylający się z szuflady podpowiadał coś innego. Nie miałem żadnych wątpliwości, nie zastanawiałem się dłużej nad tą potrawą, Wiedziałem, że drożdzowe, pulchne i delikatne ciasto w połączeniu ze szpinakiem, swą prostotą zrobi mi dzień.
CIASTO :
- 2 szklanki mąki pszennej ( tej zwykłej, najzwyklejszej ),
- 1 szklanka mąki pszennej krupczatki,
- 40 g drożdży,
- 270 ml ciepłej wody,
- 1 łyżeczka cukru brązowego,
- 1 łyżeczka soli,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- Przygotowanie rozpoczynam od przygotowania ciasta. Do miseczki wrzucam drożdże, cukier, wlewam ciepłą wodą. Wszystko mieszam i odstawiam na chwilę w ciepłe miejsce, by drożdże „ruszyły”.
- Mieszam sól z mąką, wlewam do nich pracujące drożdże, oliwę i wyrabiam bardzo gładkie ciasto. Odstawiam pod przykryciem,na około 30-45 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość co najmniej dwukrotnie
ŚMIETANA Z NERKOWCÓW:
- 1 szklanka orzechów nerkowca,
- woda,
- sok z połowy cytryny,
- szczypta soli.
- Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut.
- Orzechy wrzucamy do kielicha blendera i wlewamy wodę, tak by zakryła zawartość blendera. Miksujemy na gładką masę. W trakcie miksowania dodajemy sok z cytryny, sól i dolewamy stopniowo wodę by uzyskać konsystencję lekko płynnej śmietany. Po odstawieniu do lodówki zgęstnieje.
- 4 pęczki szpinaku (2 siatki jednorazowe, naładowane po sam sufit),
- 5 ząbków czosnku,
- 1 mała papryka chilli,
- 1 szklanka śmietany z nerkowców,
- pieprz,
- sól,
- olej.
- Szpinak myjemy i odrywamy łodygi od liścia.
- Na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek, oraz chilli.
- Wrzucamy szpinak i dusimy do momentu odparowania wody.
- Gdy szpinak jest już przesmażony, dolewamy śmietanę i chwilę podgrzewamy. |Odstawiamy do wystygnięcia.
- Wcześniej przygotowane ciasto, rozwałkowujemy na duży prostokąt.
- Na połowie wyznaczamy sobie koła o średnicy 7cm i na środku układamy szpinak. Przykrywamy drugą połową ciasta, ugniatamy wokół „szpinakowego wzgórka” i wycinamy okrągły placek.
- Układamy nasze wycinanki na blaszce wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut. Temperatura 200 stopni.
Piorunująco smaczna i szybka przekąska, którą można zaserwować gościom na imprezie rodzinnej, Nie znam osoby, która by się nie zachwycała takim połączeniem. Udanej niedzieli życzę, oraz smacznego 🙂
Witam czy mogę. Użyć suchych drożdży ? 🙂
Witam czy mogę. Użyć suchych drożdży ? 🙂
Właśnie wychodzą z piekarnika. Nie mogłam się powstrzymać i jeszcze gorące zjadłam – palce poparzone, język ledwo co ocalał ale warto było – pycha!!! Poszalałam z różnym nadzieniem więc nie mogę się doczekać kolejnych degustacji. Polecam, super przepis!
Dołączę do pytania o suszone drożdże?
Można użyć suchych drożdży w odpowiedniej proporcji 7g suchych = 25g zwykłych