Jak można dobrze rozpocząć weekend??? Najlepszą opcją jest zaakcentować go na słodko, bez użycia cukru, przy małym nakładzie wysiłku. Jednym z ulubionych moich koktajli jest niewątpliwie mango lassi, które bardzo często posypuję uprażonymi na patelni wiórkami kokosowymi. Alternatywą dla szklankowej wersji okazać się może wersja skupiona w postaci tarty. W związku z tym, że wczoraj odwiedziła mnie ekipa truskawek ( co prawda, nie tak słodkich jak te sezonowe, ale zawsze truskawka ) postanowiłem je przemyć na imprezę.
SPÓD:
- 250 g daktyli,
- 200 g płatków migdałowych,
- 200 g wiórków kokosowych,
- szczypta soli.
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. godzinę.
- Wiórki kokosowe podprażamy na patelni.
- Daktyle odsączamy z płyny i miksujemy z pozostałymi składnikami do uzyskania plastycznej masy.
- Ciasto wkładamy do formy ( w moim przypadku tortownica ) i oklejamy spód i boki.
- Odstawiamy do lodówki.
MANGO LASSI :
- 2 puszki mleczka kokosowego,
- 2 szt. dojrzałego mango,
- szczypta kardamonu,
- sok z połowy cytryny,
- 4 solidne łyżeczki agar agar.
- Mleko blendujemy razem z obranym mango, cytryną i kardamonem.
- Podgrzewamy je na małym ogniu a gdy zaczyna się gotować, dosypujemy 4 łyżeczki agaru.
- Przez około 10 minut podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, po czym odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
- Wlewamy nasze mleko na środek tarty, po czym rozkładamy truskawki.
- Wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny lub całą noc. Nie polecam nerwowo ( tak jak ja ) tańczyć wokół ciasta, gdyż zbyt wczesne rozkrojenie skutkuje niezbyt dokładnym ściągnięciem.
Wersja ciasta bardzo prostsza, jeśli nie najprostsza, która zadowoli wszystkich entuzjastów MANGO LASSI. Takim to miłym akcentem rozpoczynamy piątek, piąteczek, piątunio. Życzę wszystkim udanego dnia, oraz smacznego 🙂
MOC! kolory cudowne 😀
Nic bardziej nie kontrastuje niż czerwień z żółtym 😉
na jaka tortownie przepis? jaka srednica? zabieram sie dzis do zrobienia 🙂
Pyszna tarta, pozwolilam sobie uzyc tego przepisu na moim blogu. Oczywiscie z podaniem zrodla. Dziekuje i pozdrawiam 🙂
mega pyszne i łatwe 🙂
Dzien dorby, czym można zamienić agar? I jaka tortownica? proszę o odpisanie~!