Gdy ostatnio przechadzałem się pomiędzy warzywami i owocami w dyskoncie spożywczym, nagle zaczepił mnie Zielony Liść. Poznałem go od razu, w półświatku kulinarnym mówili na niego Szpinak. Nie bardzo wiedziałem o co mu chodzi, ale powiedział mi na ucho, że jeśli wezmę go do domu, pokaże mi coś ciekawego. Wahałem się, gdyż nie bardzo miałem czas by się nim zająć. On jednak nalegał, błagał wręcz i obiecywał, że nie pożałuję tego kroku. Gdy zmierzałem z nim do kasy, on z radości podskakiwał wykrzykując ostentacyjnie swoje zielone frazesy. Po przyjściu do domu zachowywał się jakby był u siebie ( w sumie bywał u nas już nieraz ) i zaczął skrzykiwać ekipę. Nagle z szafki wyskoczył Pan Czosnek, za nim wytoczyła się Leniwa Cebula, która była lekko czerwona. Podejrzewam, że jej kolor to efekt całonocnej libacji z autobusem Ziemniaków, które nadal zalegały w misce. Zaczęli się naradzać, kombinować, krzyczeć i gdy już wygarnęli z lodówki tofu, oznajmili mi, że będzie TARTA PARTY !!! Nie miałem nic do gadania, musiałem przystać na ich pyszną propozycję. Przepadłem !!!
SPÓD:
- 1/2 szklanki mąki owsianej,
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki olej ryżowego,
- 1 łyżeczka soli,
- ok. 1/3 szklanki wody.
- Mieszamy mąki z solą.
- Dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto.
- Gdy mąka się połączy z olejem, powoli dodajemy wodę. Ciasto powinno być wilgotne, ale nie może lepić się do rąk. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki.
- Po wyciągnięciu ciasto rozwałkowujemy i przenosimy do formy.
- Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
FARSZ:
- szpinak baby 500 g ( 2 opakowania ),
- 4 ząbki czosnku,
- 2 cebule czerwone,
- 1 kostka tofu,
- przyprawy do tofu ( sos sojowy, papryka czerwona, chilli, pieprz, sól ),
- olej ryżowy,
- pieprz, sól.
- Czosnek podsmażamy na oleju ryżowym.
- Szpinak myjemy i wrzucamy na podsmażony czosnek. Smażymy do momentu odparowania płynów z liści.
- Tofu kruszymy, mieszamy z sosem sojowym i przyprawami lub jeśli nie chcemy czekać, możemy skorzystać z gotowej mieszanki POLSOJA – Mielone tofu z dodatkiem ziół i przypraw.
- Cebulę kroimy w póltalarki i podsmażamy przez kilka minuta, tak by lekko zmiękła.
- Tofu mieszamy ze szpinakiem.
- Na przestudzony spód, wykładamy tofu ze szpinakiem, następnie układamy cebulę i zabieramy się do przygotowania sosu.
SOS:
- 1 szklanka mleka migdałowego,
- 3 łyżki mąki kukurydzianej,
- szczypta soli,
- szczypta kurkumy,
- szczypta gałki muszkatołowej,
Takie imprezy to ja rozumiem. Myślę, że częściej będę się wystawiał na zaczepki ze strony warzyw i bardzo chętnie podejmę z nimi współpracę. Życzę wszystkiego dobrego, oraz smacznego 🙂
Serdeczne dzięki, za wszystkie oddane na głosy na #BlogRoku2015 🙂 Jeśli ktoś jeszcze nie zagłosował…zachęcam !!! Niekoniecznie musi to być głos oddany na mojego bloga ( choć nie ukrywam, że byłoby miło )!!! Wspomóżcie smsami Fundację Dziecięca Fantazja 🙂 GŁOSUJCIE !!! WARTO !!!
Poszedł głos! Wie ktoś ile dziennie można ich wysłać?
Można wysłać 1 z jednego numeru telefonu 🙂 ale zawsze można sąsiadów zaangażować. Głosowanie kończy się dziś o godzinie 12:00 🙂
Jutro zamierzam sie zmierzyć z ta tarta ? Pytanie: czy można zamienić mąkę owsiana na jakaś inna (gryczana, z amarantusa, teff…)?
Pozdrawiam ciepło!