Tortilla de patatas, czyli nic innego jak omlet jajeczny ubarwiony ziemniakami oraz zestawem cebulowo- warzywnym. Tak byłoby w wypadku wersji normalnej, bez poszukiwania zamienników i bez kombinacji alpejskich. Oczywiście nie byłbym sobą gdybym nie pokombinował i nie zastąpił jajka np. moją ulubioną mąką z ciecierzycy. Ostatnio dochodzą do mnie sygnały, że mąka z ciecierzycy płata figle, nie ścina się i nie chce współpracować z piekarnikiem oraz wysoką temperaturą. Być może tajemnica moich sukcesów jest mąka z ciecierzycy, na prawdę bardzo drobno mielona. Konsystencja tej mąki, do złudzenia przypomina miałkość skrobi ziemniaczanej. Danie, które dziś przedstawię na pewno niewiele będzie się różnić od farinaty robiącej furorę na blogu, ale uwierzcie mi, jest zdecydowanie czymś innym. Rozpoczynamy więc tydzień hiszpański, a co za tym idzie – przechodzimy do przepisu.
- 4 średniej wielkości ziemniaki,
- 1 czerwona papryka,
- 1 mała papryka jalapeno,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 200 g mąki z ciecierzycy ( drobno mielona ),
- 600 ml wody,
- 1 łyżka płatków drożdżowych.
- 4 łyżki oliwy do ciasta + 2 łyżki do formy,
- 1/2 łyżeczki soli.
- Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy dokładnie z wodą, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na około 1 godzinę.
- Ziemniaki kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie.
- Cebulę, paprykę oraz czosnek podsmażamy przez kilka minut na niewielkiej ilości oleju by odrobinę zmiękły.
- Po godzinie ściągamy „kożuch”, piankę który pojawi się na cieście i dodajemy pozostałe składniki, czyli płatki drożdżowe,olej i sól.
- Smarujemy dokładnie formę oliwą i układamy warzywa.
- Całość zalewamy ciastem i pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po upływie 30 minut, przełączyłem na opcję grillowania z góry, przypiekając lekko wierzchnią warstwę,
W trakcie gdy moje palce pracują, pisząc ten przepis, moja żuchwa wykonuje ruchy miażdżące przepyszne kęsy tej hiszpańskiej potrawy. Mam świadomość tego, że z jajkiem smak jest nieco inny, ale kolejną próbę podejmę wykorzystując czarną sól by dodać odrobinę jajecznego smaku. Życzę wszystkim udanego dnia oraz smacznego 😉