Czy obrazi się ktoś na mnie jeśli bez „bicia piany” i „wodolejstwa” przejdę od razu do przekazania przepisu? Myślę, że nie ! Wszyscy wiedzą, że przepis kulinarny, to przepis a nie pieprzenie o świeckich tradycjach ludów Europy Środkowo – wschodniej. W sztywnej zatem formie przechodzę do pierwszej fotografii oraz przepisu na placki.
PLACKI :
- 1 szklanka mąki orkiszowej,
- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 szklanki wody.
- Suche składniki mieszamy z mokrymi i wyrabiamy ciasto ( bardzo łatwo się łączą składniki ).
- Ciasto dzielimy na 8 części, rozwałkowujemy i formujemy okrągłe placki ( do tworzenia kształtów można użyć okrągłego naczynia wg. którego będziemy docinać krawędzie placków tortilla.
- Smażymy z obydwu stron na bardzo małej ilości oliwy, do momentu pojawienia się pęcherzy na cieście.
- Po ściągnięciu placka z patelni układamy go na talerzu i przykrywamy serwetą. Pierwsza sztuka, która wykonałem zrobiła się twarda jak deska, dlatego pozwoliłem następnym „dojrzeć” pod przykryciem.
Farsz oczywiście jest sprawą indywidualną, ale jeśli ktoś jest ciekawy co wylądowało na moim talerzu, zapraszam do poniższej prezentacji składników.
FARSZ:
- 2 puszki pomidorów w całości bez skórki,
- 2 cebule,
- 1 duża papryka czerwona,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- pieprz, sól
- szczypta pieprzu cayenne,
- papryka czerwona słodka,
- oliwa z oliwek,
- Na oliwie podsmażamy cebulę.
- Dodajemy paprykę.
- Dorzucamy pomidory, czosnek oraz przyprawy i smażymy przez około 5 minut.
- Dokładamy do całości ciecierzycę i smażymy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji farszu.
Jak można zauważyć na załączonej dokumentacji fotograficznej, nie zapomniałem o świeżych warzywnych dodatkach. Nie byłem obojętny w stosunku do rezolutnej rzodkiewki, bystrego ogórka , oraz zachęcającej swą zielenią sałaty i wraz z farszem zawinąłem je w placek i bez zastanowienia wciągnąłem. Danie proste, smaczne i prowadzące na skróty do orgazmu kulinarnego 🙂
a czy make orkiszowa mozna zastapic np. pszenna?… ja nie mam pojecia czym jest maka orkiszowa…
Oczywiście, że można zamienić zwykłą mąką pszenną 🙂 Orkisz jest pszenicą 😉
Przykrywamy taką zwykłą papierową serwetką ułożone na sobie placki? Dojrzeć tzn mogą tak poleżeć parę godzin, czy to tylko tak z 15min i należy zjeść?