Przygotowanie dzisiejszego śniadania nie zajmuje więcej niż 10 minut, a kubki smakowe szaleją na myśl o tym zestawie, O głównym składniku wspominałem już wcześniej i zamieszczałem informacje w ramach popisówki encyklopedycznej. Dla tych, którzy nie znaleźli wcześniejszego wpisu, zamieszczam jeszcze raz kilka zalet płatków jaglanych.
- są dobrym źródłem witamin z grupy B, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego;
- zawierają również kwas krzemowy, który ma działanie wygładzające cerę, wzmacniające włosy oraz paznokcie;
- płatki jaglane są również źródłem witaminy E;
- zawierają wapń, żelazo, potas, fosfor, cynk oraz mangan;
- można je zaliczyć do produktów bezglutenowych.
SKŁADNIKI:
- 500 ml mleka roślinnego;
- 1 szklanka płatków jaglanych;
- szczypta soli;
- nasiona z jednej laski wanilii;
- syrop z agawy;
- maliny mrożone.
- Gotujemy mleko ( Przed zagotowaniem mleka, wlewamy do garnka wody, tak by przykrywała dno i gotujemy ją. Czynność ta pozwoli nam uniknąć przypalenia mleka ).
- Dosypujemy płatki, wanilię i mieszając gotujemy przez około 10 minut.
- Doprawiamy płatki syropem z agawy i dorzucamy maliny,
Do zrobienia zdjęcia dekoracyjnie, maliny zalegały na powierzchni jaglanki ( ładnie wyglądały ). Po uskutecznieniu pornfooda czy też innego foodporna , całość została zamieszana i smaki świetnie się połączyły. Kolejny dzień i kolejne jego zdrowe rozpoczęcie. Smacznego 🙂