Warzywa przygotowywane w woku, zawsze będą uniwersalnym i szybkim daniem mile widzianym na naszym stole. Co prawda w internecie, można spotkać tysiąc podobnych do siebie przepisów, ale nie szkodzi, by nie dołożyć do kompletu 1001 propozycję. Ludzie często sięgają po mrożonki i inne gotowce, pozbawiając się radości płynącej ze świeżych produktów . Moi drodzy ! Nie bójcie się przygotowywania posiłków od podstaw. Warzywa z woka, to nie jest Kostka Rubika z którą niekiedy trzeba walczyć kilka godzin. Do dzieła zatem…
- 200g ryżu,
- brokuł,
- mrożona fasolka szparagowa zielona,
- 1 marchew,
- 1 papryka,
- 8 pieczarek,
- garść suszonych grzybów mun,
- 100g marynowanych pędów bambusa,
- biała część z pora,
- kawałek papryczki chilli,
- 2 cm imbiru,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego,
- 4 łyżki octu ryżowego,
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego,
- sezam,
- gruby szczypior.
- Ryż ugotować wg przepisu, grzyby mun zalać wrzątkiem i na chwilę odstawić.
- Warzywa pokroić: brokuł podzielić na różyczki ( pokroić na mniejsze kawałki ), marchew i paprykę w paski, pieczarki w plastry, por w plastry, imbir w paseczki, czosnek drobno posiekać, pędy bambusa odcedzić z wody.
- W woku rozgrzej olej z olejem sezamowym, podsmaż chwilkę por z papryczka chilli, imbirem i czosnkiem. Następnie dodaj marchew z papryką, pieczarkami i różyczkami brokuła. Do warzyw dodaj sos sojowy i wszystko duś to lekkiej miękkości.
- Do duszonych warzyw dodaj grzyby mun, pędy bambusa i garść mrożonej fasolki szparagowej, cukier, ocet ryżowy – Duś wszystko przez chwilę.
- Duszone warzywa wyłóż do miseczek na ugotowany ryż. Wszystko posyp uprażonym sezamem i sporą porcją pokrojonego szczypioru
No popatrzcie mili Państwo ! Taka mała miseczka, a tyle radości może sprawić człowiekowi. Myślę, że w ramach obmyślania pomysłu na dzisiejszy obiad, możecie zamieszać w woku kilka razy i przyrządzić sobie taką ucztę. Życzę udanego południa, oraz smacznego 🙂