Ostatnim moim odkryciem i zarazem hitem jest tofu. Możliwości lawirowania pomiędzy smakami z użyciem tofu są bardzo szerokie. Wszystko zależy od naszej fantazji wyobraźni i oczekiwań jakie stawiają przed nami kubki smakowe.
Zdarzyło mi się już wcześniej skosztować tofu, ale z racji tego że byłem wtedy wielkim fanem słodyczy w postaci golonki,nie zrobił ten produkt na mnie większego wrażenia. Postanowiłem odrobinę poeksperymentować i wyszła z tego bardzo zacna strawa, która nie wiedzieć czemu skojarzyła mi się z kurczakiem, wege kurczakiem ? 😛
WEGE KURCZAK:
1 opak. tofu naturalnego
oliwki czarne
ogórek zielony
pomidorki koktajlowe
kapary
mix sałat
sezam
płatki migdałów
sok z 1/2 cytryny
olej ryżowy
sos sojowy + tymianek + bazylia = marynata do tofu.
Przygotowujemy marynatę i pozostawiamy w niej pokrojone tofu na około 2 godziny. Po zakończeniu kąpieli, obtaczamy w sezamie i smażymy uważając by nie trwało to zbyt długo by sezam się nie przypalił 😉 Na talerz wrzucamy wszystkie produkty , posypujemy płatkami migdałów, skrapiamy sokiem z cytrynu oraz olejem ryżowym , no i….voilà ! Mamy gotowe danie, które pieści kubki smakowe i sprawia, że łzy lecą gdy widzisz jak szybko znika z talerza 😉