Wczorajsze gotowanie odbywało się pod presją szybko uciekającego czasu, oraz późnego przybycia z pracy. Posiłek musiał być syty, smaczny, a jego przygotowanie nie powinno zajmować więcej niż godzinę. Wpadłem na pomysł, żeby przyrządzić zapiekankę warzywną. Wcześniej robiłem już takie, z dodatkiem mięsa lub wędliny i ostro zasypane żółtym serem. Wczoraj postanowiłem zadebiutować z stuprocentową, wegańską, warzywną zapiekanką. Składniki do jej zrobienia, są dostępne w każdym warzywniaku lub dyskoncie spożywczym, więc czytajcie o tym, cóż uczyniłem i …do dzieła!
SKŁADNIKI :
- 6 ziemniaków;
- 1 por;
- 8 łodyg selera naciowego;
- 200 g pieczarek;
- 1 duża czerwona papryka;
- kilka różyczek brokuła;
- oliwa z oliwek;
- pieprz, sól;
- rozmaryn, tymianek, pieprz cayenne, papryka czerwona;
- Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy z łyżeczką soli ( krócej niż zazwyczaj, niech będą lekko twarde).
- Por ( w talarki ) i seler ( w kostkę ) kroimy i podsmażamy.
- Pieczarki kroimy i podsmażamy ( doprawiamy pieprzem i solą ).
- Brokuła gotujemy w osoolonej wodzie.
- Paprykę kroimy i również podsmażamy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy warzywa w kolejności : ziemniaki , por i seler, pieczarki, papryka, ziemniaki i brokuły.
Całość zalewamy masą, którą robimy z niżej wymienionych składników i zgodnie z podaną recepturą
MASA:
- 1 szkl. nerkowców;
- 1 szkl. wody;
- sok wyciśnięty z jednej cytryny;
- sól i pieprz do smaku;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej dokładnie wymieszane z 2 łyżkami zimnej wody.
- Moczymy orzechy nerkowca w gorącej wodzie przez 1 godzinę;
- Odcedzamy i miksujemy nerkowce, dodając wody, aż powstanie kremowa masa.
- Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do zmiksowanych nerkowców. Przyprawiamy.
- Mieszaninę mąki ziemniaczanej i zimnej wody dodajemy do masy z nerkowców i dokładnie mieszamy.
Gdy już mamy gotowy cały zestaw, wstawiamy go na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Jak widać nie potrzeba kiełbachy, mięcha czy też żółtego, roztopionego sera by zjeść ze smakiem, porządną, sycącą zapiekankę. Smacznego 🙂