Dziś będzie bardzo krótko i bez przytupu, gdyż przepis jest zamieszczany jako delikatny tuning pizzy z batatem. Chcąc jednak uniknąć zbędnych pytań i ataków, postanowiłem spisać wszystkie czynności i składniki. Choć obydwa placki są bardzo podobne bardzo różnią się smakiem. Zastanawiam się czy pizza z pyry nie zepchnie z piedestału klasycznej. Temat do rozważenia.
CIASTO:
- 200 g pure z ziemniaków,
- 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej ( można użyć mąki bezglutenowej),
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 10 suszonych pomidorów.
- Do wykonania kompletnej pizzy wykorzystałem ziemniaki, które pozostały z obiadu, tak więc trudno określić ile ich było przed obraniem i ugotowanie.
- Suche składniki mieszamy ze sobą, dodajemy 200 g pure, pokrojone drobno suszone pomidory i wyrabiamy ciasto.
- Z podanych proporcji powinno wyjść ciasto nie przywierające do dłoni. W razie potrzeby dodajemy mąki żytniej.
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek (średnica 30 cm) i umieszczamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, który powinien być delikatnie wysmarowany olejem.
- Pieczemy przez 15 minut bez termoobiegu w temperaturze 200 stopni.
POZOSTAŁE DODATKI:
- oliwki,
- tofu wędzone
- cebula,
- użyłem ajvaru, ale można przyrządzić sos, na który przepis znajdziesz tutaj.
PRZYGOTOWANIE KOŃCOWE:
- Podpieczony spód smarujemy ajvarem lub sosem pomidorowym.
- Układamy pokrojone oliwki, suszone pomidory i cebulę.
- Pieczemy przez około 10 minut bez termoobiegu w temperaturze 200 stopni.
Życzę przyjemnych doznań, oraz smacznego 😉