Nie pamiętam ile czasu upłynęło, od kiedy wyłączyli prąd, ale moje oczy zaczęły traktować ciemność jak coś normalnego. Coraz wyraźniej widziałem kształty, które normalnie były moim kuchennym światem, a w półmroku wyglądały jak futurystyczna budowla, o bliżej nieokreślonych kształtach. Licząc, że za chwile moje otoczenie rozbłyśnie oślepiającym promieniem, nie ruszałem się z kanapy, delektując się chwilowym bezruchem. Ile można siedzieć w jednym miejscu? Miałem wrażenie, że ktoś ma wtyki w energetyce i chce sprawdzić moją wytrzymałość statyczną. Choć było całkiem przyjemnie zatopić się w miękkich czeluściach kanapy, czułem się nieswojo, obco, jakbym odbywał pokutę za grzech, którego nie popełniłem. W trakcie gdy rubasznie miętosiłem swe myśli, czułem że choćbym bardzo chciał, nie wytrzymam długo w pozycji siedzącej. Nie zwracając na ciemność, udałem się jak myśliwy, na poszukiwanie pożywienia. Choć rozkład pomieszczenia nie był mi obcy, zacząłem się potykać o rożne przedmioty, tracąc jednocześnie równowagę. Gdzieś pomiędzy krzesłem a wyspą, zacząłem już łapać pion, a tu nagle błysk, trzask i po sekundzie leżałem na podłodze, rozciągnięty jak t-shirt kupiony od bułgarskiego handlarza. Starałem się pozbierać, otrzepać z przedmiotów, które przy tym uderzeniu przylgnęły do mnie, ale… po szybkim rekonesansie wiedziałem co zrobić z selerem dzierżonym w dłoni i pomidorami zwisającymi z kącika ust.
CIASTO:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka mąki kukurydzianej,
- 1/2 szklanki oleju z pestek winogron,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/3 szklanki wody.
- Mąki mieszamy z solą i przyprawami.
- Dodajemy wodę, oraz olej.
- Ugniatamy ciasto, po czym wykładamy je do formy (28cm) i nakłuwamy widelcem.
- Ciasto podpiekamy przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
KREM SELEROWY (lepszy niż ser z ziemniaka)
- 1 spory seler (średnica około 10 cm),
- 2 czubate łyżki płatków drożdżowych,
- szczypta soli,
- szczypta białego pieprzu,
- odrobina papryki wędzonej,
- 1/3 szklanki oleju z pestek winogron,
- w przypadku zapiekania dodajemy 4 łyżki mąki ziemniaczanej, rozrobionej w 1/2 szklanki wody.
Dodatkowo będziemy potrzebować:
- 4 cebule
- czarne oliwki,
- 1 paprykę chilli,
- 3 ząbki czosnku,
- kilka pomidorów koktajlowych,
- Seler obieramy ze skórki, kroimy w plastry, po czym gotujemy do miękkości.
- Ugotowany seler wrzucamy do kielicha blendera, dorzucamy płatki, przyprawy, olej, mąkę ziemniaczaną z wodą i wszystko miksujemy na gładki krem.
- Cebulę podsmażamy z czosnkiem i papryką chilli, po czym rozkładamy to na lekko podpieczonym spodzie.
- Dorzucamy do zawartości pokrojone oliwki, posypujemy delikatnie wędzoną papryką, po czym rozkładamy na wierzchu krem selerowy.
- Na wierzchu układamy polówki pomidorów koktajlowych, oraz kolejną porcję czarnych oliwek.
- Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni. Czas podpiekania 30 minut.
- Po wyjęciu posypujemy szczypiorkiem.
Jak zwykle w takim momencie, nie mogłem wytrzymać i nie doczekałem chwili lekkiego przestygnięcia. Unoszący się w kuchni zapach, nie pozwalał się skupić na niczym. Jeszcze gorącą tartę zacząłem ćwiartować i ku mojej uciesze wypłynął z niej przepyszny serowo – selerowy krem. W dniu dzisiejszym masa jest bardziej zbita, ale to wcale nie umniejsza jej pyszności. Gorąco polecam i życzę smacznego.
wyglada przepysznie! tego wlasnie mi trzeba w chlodne jesienne wieczory.. : ) jakis pomysl czym zastapic platki drozdzowe, bo niestety mi ich nie wolno?
Możesz pominąć płatki drożdżowe, ale wtedy pozbędziesz się serowego posmaku kremu. Na pewno też będzie pysznie 🙂
Świetny przepis! Jeszcze tarty nie robiłam…chyba trzeba w końcu spróbować 😉 Twoja tarta wygląda pyyysznie 🙂
Wygląda smokowicie 🙂 Czy zamiast płatków drożdżowych można dodać zwykłe drożdże Babuni? A zamiast oleju winogronowego – oliwę z oliwek?