„Fenkuł jest niezwykle bogaty w witaminę C. Już jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Jest ona bardzo ważnym składnikiem diety, gdyż należy do grupy przeciwutleniaczy. Efektywnie neutralizuje wolne rodniki i chroni układ krwionośny. Wzmaga także siły obronne organizmu i pobudza układ immunologiczny do pracy. Koper zawiera spore ilości potasu, który obniża ciśnienie tętnicze i chroni przed uszkodzeniami naczyń krwionośnych, udarami i zawałami. Obecny w fenkule błonnik pokarmowy wiąże cholesterol, metale ciężkie i szkodliwe produkty przemiany materii, usuwając je wraz z kałem. Z uwagi na niską wartość kaloryczną koper stanowi surowiec bardzo pożądany w dietach odchudzających…
…Fenkuł jest używany jako roślina przyprawowa o silnie anyżowym zapachu. Często bywa dodawany do aromatycznych mieszanek ziołowych przeznaczonych do zup. Niekiedy używa się go jako dodatku do kompotów, słodkich sosów, kapusty czy buraczków ćwikłowych. Niedawno pojawił się w składzie soków przeznaczonych dla małych dzieci. Można go spożywać jak warzywo, na surowo, gotowany, grillowany czy duszony. Warto go wypróbować z gotowanymi brokułami lub kalafiorem oraz z ziemniakami w mundurkach. Liście można dusić i miksować- idealne do zupy krem. Zielonymi gałązkami można nie tylko aromatyzować, ale także dekorować potrawy. W krajach śródziemnomorskich z walcowatych bulw po usunięciu twardego środka przygotowuje się sałatki, zapiekanki, potrawki o słodko-korzennym smaku i anyżkowym zapachu. Jeśli ktoś nie przepada za anyżkowym smakiem kopru może spożywać warzywo na ciepło, wówczas traci ono charakterystyczny posmak. Drobno pokrojony sprawdza się jako dodatek do sałatek z pomarańczą, gruszką i melonem.” ( http://dietadlazdrowia.pl/ )
- 2 bulwy fenkułu,
- 2 ziemniaki,
- 1 pietruszka,
- 2 cebule,
- 1/4 średniego selera,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- szczypta pieprzu ziołowego,
- pieprz biały i sól,
- sok z połowy cytryny,
- oliwa z oliwek,
- mleko ryżowe.
- Cebulę podsmażmy w garnku z grubym dnem.
- Dodajemy resztę pokrojonych warzyw, gałkę muszkatołową, pieprz ziołowy i dusimy pod przykryciem przez około 5 minut.
- Zalewamy całość gorącą wodą, i gotujemy do chwili, kiedy warzywa zrobią się miękkie.
- Dodajemy przyprawy, sok z cytryny i miksujemy.
- Żeby zupa stała się bardziej aksamitna dodajemy odrobinę mleka.
- Podajemy z pokrojoną natką kopru włoskiego oraz czerwonym pieprzem.
Jutro robię!
Zalegają mi w lodówce dwie bulwy kopru włoskiego i nie mam pomysłu na nie, ale Twój przepis mi odpowiada w 100%