Dziś będzie bez zbędnego klepania tekstu, bo właśnie zabieram się za kolejną odsłonę sera, który nie będzie nasiąknięty ogórem. Tym razem będzie odrobinę egzotyki, która chodzi za mną już od kilku dni. Spodziewajcie się intensywnego smaku, podkręconego czymś słodkim. Życzę przyjemnego spotkania z blenderem i jeszcze przyjemniejszej konsumpcji.
- 1 szklanka nerkowców,
- 1 szklanka wody z kiszonych ogórków,
- 2 kiszone ogórki,
- pieprz,
- sól,
- szczypta czosnku granulowanego,
- 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego nierafinowanego.
Dodatkowo: gaza
- Orzechy wrzucamy do miski i zalewamy wodą z kiszonych ogórków. Odstawiamy na 24 godziny.
- Gdy orzechy zmiękną, wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy na gładką masę.
- Miskę wykładamy gazą lub jakąś inną tkaniną i przekładamy lejącą masę. Gotowy produkt odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
- Wyciągamy z miski chwytając rogi gazy i przekładamy na talerz. Obsypujemy pieprzem lub ulubionymi przyprawami.
W tym przypadku pytanie – Ile można przechowywać ten ser, upada przed jego zadaniem. Tego sera się nie przechowuje. Pochłania się go w tempie ekspresowym.